Official web site of
City Bijeljina

У години јубилеја Орао спреман за нове уговоре



Бијељинска компанија „Орао“, која се бави ремонтом турбомлазних мотора, производњом специјалних алата и резервних дијелова, у години јубилеја - 75. година рада, очекује склапање нових уговора о сарадњи са канадском компанијом „Прет енд Витни“ (Pratt & Whitney Canada - P&WC), која је једна од водећих у свијету ваздухопловства.
Сарадња двије компаније почела је 2009. године, а из „Орла“ поручују да су спремни да одговоре на све постављене захтјеве из „Прет енд Витнија“.
- То је нови изазов за „Орао“, јер морамо у кратком року, отприлике у наредна два мјесеца, да покажемо да смо споспобни да радимо у двије смјене и можда већим бројем сати са тренутним кадром који имамо - истакла је  в.д. директора Биљана Марковић.
Она је додала да до краја мјесеца очекују и посјету руске делегације.
- Потписивање уговора о ремонту хеликоптерских и авионских мотора, према лиценцама руских произвођача, обезбиједио би сигурну егзистенцију за 404 радника у наредних 20 година - изразила је своја очекивања Марковићева.
Свјетлана Бошковић, помоћник за организацију РЈ Производње нагласила је да су радници спремни на више посла, јер више посла обезбјеђује и већи приход, али и нова радна мјеста.
- Компанија "Орао" је од стратешког интереса за намјенску индустрију у Српској и Србији, па је докапитализација предузећа у сарадњи са Србијом пут ка сигурној будућности, али и нови технолошки искорак. Претходних мјесеци припремамо апликацију за пројекат да би испунили све технолошке услове за подизање постојећег нивоа производње резервних дијелова и алата, као и за ремонт мотора који су потребни Војсци Србије - додала је Бошковићева.
Осим ремонта мотора, који им доноси највећу зараду и без којег не могу да задрже постојећи број радника, предузеће „Орао“ врши услуге галванско-хемијске заштите, лабораторијске услуге и услуге машинске обраде.
Упркос тешким условима након пресељења из Рајловца, „Орао“ је сачувао своје мјесто на тржишту ваздухопловства, постепено се оријентишући и усавршавајући за цивилне програме. У току су активности на извршењу уговорених послова за индијског клијента и главног партнера - Војску Србије, а дугорочан опстанак и стицање лиценци од руских произвођача мотора обезбиједио би им посао у наредне двије деценије.