Official web site of
City Bijeljina

Нова знања о одговорном микрофинансирању



Најбоље међународне праксе које се тичу начина финасијског описмењавања и учености становништва и начини за унапређење правног оквира за сигурно пословање у микрофинансијском сектору биле су теме стручне посјете Бечу, на коме је Градску управу Града Бијељина представљала Вања Ступар. Посјета је огранизована у оквиру пројекта Микрофинасирање у БиХ, који спроводи Међународна финасијска корпорација (ИФЦ), чланица групације Свјетске банке уз подршку Амбасаде Швајцарске у БиХ.
Ступарева је имала прилику да се упозна са конкретним начинима пружања правне заштите у Аустрији у погледу превазилажења проблема презадужености физичких лица, као и начинима организовања пружања такве врсте заштите.
- У Аустрији нам је омогућено да се упознамо са ситуацијама које се заиста дешавају у пракси. Имали смо прилику да добијемо увид у правне статусе дужника у стечајним поступцима, као и увид у положај повјерилаца у финансијској кризи, а током трајања стечаја дужника. На овај начин стекли смо знање које можемо примијенити у својим локалним заједницама - истакла је Ступар.
Она је подсјетила да је Град Бијељина једна од 27 локалних заједница у БиХ у којима се спроводи ИФЦ пројекат микрофинсирања, започет 2012. године.
- Циљ пројекта је да унаприједимо услове за пословање микрофинансијског сектора у БиХ, али ууз услов да грађани имају приступ квалитетним и одговорним услугама микрофинансирања - истакла је Ступарева.
Поред представника Града Бијељина, делегацију из Републике Српске чинили су представници Министарства финансија, Омбудсман за банкарски сектор и представници Агенције за банкарство.