Official web site of
City Bijeljina

Завршена испорука пластеника у оквиру помоћи ЕУ за поплављене 2014. године



У току мјесеца марта испоручен је 31 пластеник пољопривредницима са подручја Града Бијељина који су испунили услове да учествују у економском оснаживању у оквиру Програма за опоравак од поплава - стамбено збрињавање. 


Програм вриједан 15 милиона евра финансира Европска Унија у сарадњи са Владом Републике Српске, Владом Федерације БиХ, УНДП у БиХ и локалним властима. 
По завршетку испоруке пластеника организована је обука за пластеничку производњу за све одабране пољопривреднике којој је присуствовао и шеф Кабинета Градоначелника Бијељине Миле Пејчић, те представници Програма за опоравак од поплава - стамбено збрињавање.
- Захваљујем се донатору - Европској Унији и позивам пољопривреднике да што више користе савјете стручњака који су обезбијеђени кроз Програм за опоравак од поплава. Такође, користим ову прилику да позовем све пољопривреднике да се преко Аграрног фонда Града Бијељина пријаве на конкурсе за пројекте који се финансирају из европских фондова - позвао је Пејчић.
Укупно 41 пољопривредник са подручја Бијељине ће бити подржан кроз различите видове помоћи у области пољопривредне производње. Поред пакета који укључују пластенике, системе за наводњавање, саднице, прихрану и заштиту, за кориснике су припремљени и пакети који садрже репроматеријал за сјетву, малу механизацију, те опрему за пчеларство. Свим корисницима ће бити осигурана стручна подршка и менторство током цијелог трајања пројекта. Такође, додатних осам корисника Програма са подручја Бијељине ће бити подржано кроз помоћ у запошљавању, док ће два бити подржана кроз помоћ у самозапошљавању.
Осим економског оснаживања, кроз овај Програм, 44 породице из Бијељине биће стамбено збринуте изградњом нових кућа, док ће 120 стамбених јединица бити санирано како би се постигли одговарајући услови становања.
Програм за опоравак од поплава - стамбено збрињавање имплементира УНДП у БиХ заједно са Међународном организацијом за миграције (ИОМ),Арбајтер-Самаритер-Бунд (Arbeiter-Samariter-Bund ASB), Хилфсверк интернационал (Hilfswerk International HWI) и партнерским општинама и градовима.