Official web site of
City Bijeljina

Пројекат "ГОЛД" - Подршка локалном економском развоју

У Бијељини су представници партнерских локалних заједница Бијељинe, Брчко Дистрикта, и општина Угљевик, Лопаре и Зворник потписали Меморандум о разумијевању, као први документ у оквиру пројекта „ГОЛД“. Пројекат посвећен регионалном економском развоју у БиХ финансирају међународне развојне агенције Шведске и Сједињених Америчких Држава. Током наредних пет година, колико ће трајати реализација пројекта, 48 градова и општина у БиХ ће добити финансијску подршку у укупном износу од 20 милиона америчких долара.

Тежиште активности партнерских локалних заједница и финансијера пројекта биће на промоцији интегрисаног развоја и свеобухватног присупа планирању и имплементацији у секторима са највећим потенцијалом за брз и одржив развој, као и помоћ ефикаснијем коришћењу економских ресурса и промоцији нових инвестиција у циљаним областима кроз јавно-приватна партнерства. Такође, предвиђено је ангажовање интересних страна како би се побољшало пружање јавних услуга и пословно окружење, односно, промоција нових директних инвестиција, уз подршку конкурентним ланцима снабдијевања који ће довести до отварања нових радних мјеста. Финансијска подршка ће бити распоређена локалним заједницама у складу са квалитетом и обимом пројеката које буду кандидовали током наредних пет година,

Приликом церемоније потписивања Меморандума, представници партнерских локалних заједница су истакли да ће овај пројекат дати значајан допринос обједињеном регионалном развоју и бити замајац за покретање локалних привреда и привлачење инвестиција. Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је истакао да подршка из USAID-a и SIDA-e долази у правом тренутку с обзиром да је стопа незапослености у појединим локалним заједницама у овом региону достигла 35-40 одсто од радно способног становништва:

- Имамо природне потенцијале које треба да ставимо у функцију развоја, а свака подршка развоју доприноси друштвеној стабилности и комбинација тих фактора ће засигурно довести до побољшања економске ситуације и квалитета живота наших суграђана, закључио је градоначелник Мићић.