Official web site of
City Bijeljina

Донација из Јапана

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић, директор ОШ "Меша Селимовић" у Јањи Милица Перковић и амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки потписали су у четвртак, 06. марта, уговор о додјели гранта за обнову и реновирање јањанске Основне школе.

У оквиру овог пројекта, који реализује Влада Јапана у сарадњи са Мисијом ОЕБС у БиХ, обезбијеђено је 89.000 евра за обнову школе, а средства ће бити утрошена за замјену столарије и обнову крова.Приликом потписивања уговора, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Флечер Бартон је нагласио да је Бијељина направила велики искорак на плану повратка и да је Јања постала једна од највећих повратничких заједница у БиХ, као и да се ОЕБС укључио у ове активности, јер подржава мултиетничко школовање.Градоначелник Мићић је истакао добру сарадњу града са Амбасадом Јапана и Мисијом ОЕБС-а, нагласивши да је у Основној школи у Јањи око 50 одсто ученика из повратничких породица, али и велики број дјеце из расељених породица које су се настаниле у Јањи и да је, као таква, одлична потврда успјешне интеграције локалне заједнице:- Ово није прва донација Граду Бијељина од народа и Владе Јапана. Прије овога, захваљујући подршци из ове земље, проширена је Основна школа "Свети Сава" у Бијељини, а од прије неколико година Бијељину краси дрвеће јапанске трешње које смо добили на поклон од невладине организације "Ипил ипил но каи", подсјетио је градоначелник Мићић.

Осим школе у Јањи, у оквиру овог пројекта, средства су добиле основне школе у Невесињу и Чајничу, а укупна вриједност додијељених грантова износи 275.000 евра.