Official web site of
City Bijeljina

Трогодишњи план капиталних пројеката

Укупна вриједност капиталних пројеката у Граду Бијељина у наредне три години износиће око 67 милиона конвертибилних марака, од чега из буџета Града треба да буде обезбијеђено око 24 милиона КМ, а од донација, кредита, властитих средстава инвеститора и грађана око 43 милиона КМ, наведено је у Плану капиталних инвестиција за период 2015-2017. године усвојеном на сједници Скупштине Града Бијељина 6. фебруара. 

У изради Плана учествовали су представници Градске управе, јавних предузећа и установа, пословног сектора и невладиних организација који су доставили 89 пројектних приједлога, од којих је у завршни документ ушло 48 пројеката, подијељених у три основна сектора – економски, друштвени и еколошки. Пројекти су детаљније разврстани на десет подгрупа – привреда, саобраћајна инфраструктура, заштита животне средине, социјална заштита, комунална инфраструктура, култура, области спорта, образовања и здравства и остали пројекти. Највише пројеката је у подгрупи комуналне инфраструктуре – 24, а вриједни су укупно 47 милиона КМ. Међу њима се издвајају пројекти проширења водоводне мреже на такозвани Јужни прстен, изградње насипа на Дрини, наставак изградње канализационог система, ремонт постројења у Градској топлани, изградња инфраструктуре на Новом градском гробљу... Од пројеката у подгрупи „Привреда“ најзначајнији су инфраструктурно уређење Индустријске зоне 2 и изградња соларних електрана, а за пројекте у овој области биће издвојено непуних четири милиона КМ. За пројекте унапређења саобраћајне инфраструктуре планирано је око 6,5 милиона КМ, с тим да је за асфалтирање улица и бициклистичких стаза предвиђено да 30 одсто средстава обезбиједе грађани. Вриједност планираних пројеката заштите животне средине је 3,8 милиона КМ, пројеката из области социјалне заштите, укључујући и изградњу зграде Центра за социјални рад са дненвим центром за дјецу са посебним потребама 2,3 милиона, а пројеката у области образовања, између осталог, и изградње нове школе на Лединцима - два милиона КМ.

Капиталне инвестиције у Граду Бијељина су први пут планиране на овај начин, што ће допринијети усклађивању реализације пројеката међусобно и са Стратегијом развоја Града Бијељина до 2023. године, као и лакшем планирању буџета за њихову реализацију. Свеобухватни План капиталних инвестиција је, такође, важан због повезаности знатног броја пројеката и потребе да се побољша комуникација, односно координација између предузећа и установа који изводе пројекте, јер ће неке од њих реализовати више извођача, односно, инвеститора. Поред унапређења квалитета живота, реализација ових пројеката ће, омогућити отварање бројних нових радних мјеста, како ангажовањем грађевинских предузећа, тако и кроз стварање услова за долазак инвеститора у индустријске зоне, па ће следећи корак бити промоција ових пројеката код потенцијалних инвеститора, најављено је приликом представљања овог Плана у Скупштини Града савјетник Градоначелника Владо Симеуновић.