Official web site of
City Bijeljina

Основан Савјет за заштиту потрошача економских услуга

Град Бијељина први је у Републици Српској који је, на основу Закона о заштити потрошача Републике Српске, основао Савјет за заштиту потрошача економских услуга.

Савјет чине представници Градске управе, јавних предузећа Града и преставници Удружења за заштиту потрошача „Звоно“, а основан је са циљем да осигура ефикасну заштиту потрошача и даје препоруке и мишљења Градској управи и пружаоцима услуга везане за права и обавезе корисника економских услуга.

Према Закону о заштити потрошача, под економским услугама се подразумјевају комуналне и друге услуге градских јавних предузећа–снабдијевање топлотном енергијом, водом, услуге одвода отпадних вода, одржавања чистоће, одвоза смећа и услуге градске пијаце.

На првој, недвно одржаној, сједници Савјета, расправљано је о захтјеву ЈП „ЕКО-ДЕП“ ДОО за повећање цијене услуге пријема и депоновања отпада на депонију „Бријесница“, као и поскупљењу цијене услуга за збрињавање клаоничког и фекалног отпада на старом несанитарном одлагалишту.

Након расправе, Савјет је дао мишљење да не треба удовољити захтјеву за повећање цијене  комуналног отпада (неопасни отпад из домаћинства), са 40,00 конвертибилних марака по тони (КМ/т) са ПДВ-ом, на 61,48 КМ/т без ПДВ-а, из разлога што би то представљало нови удар на ионако осиромашено становништво погођено тешком економском ситуацијом, док је захтјев за поваћање цијена одлагања клаоничког и фекалног отпада са 70,00КМ/т без ПДВ-а, на 100,00 КМ/т без ПДВ-а сматрао оправданим и дао препоруку о повећању цијене за ову услугу.