Official web site of
City Bijeljina

Бијељина на Форуму о привредној сарадњи Републике Србије и Републике Српске

Град Бијељина представио је своје прекограничне и регионалне развојне пројекте на 2. Форуму о привредној сарадњи Републике Србије и Републике Српске, који је одржан од 18. до 20. новембра у Новом Саду, у организацији Републичке развојне агенције Србије и Републичке  агенција за развој малих и средњих предузећа Републике Српске.

На Форуму је учествовало преко 200 представника предузећа, привредних комора, развојних агенција и других институција из Републике Српске, Србије, Мађарске, Румуније, Бугарске и Словеније.

Паралелно са пословним сусретима одржане су радионице, у којима је Бијељина учествовала као једина локална заједница из РС, а са циљем представљања најбољих пракси, размјене информација, као и проналажења потенцијалних партнера за реализацију пројеката. У оквиру радионице „Регионална и прекогранична сарадња за одрживи развој“ Град Бијељина је преставио неколико пројеката – пројекат прекограничне сарадње са општином Богатић из Србије (у оквиру програма ЕУ IPA II), унапређење пословања у Индустријској зони 2, увођење Географског информационог система и друге пројекте чијом реализацијом ће бити знатно побољшан квалитет јавних услуга које пружа градска управа.

Као примјер успјешне праксе у привлачењу greenfield инвестиција, трећег дана Форума за учеснике је организована студијска посјета пословној зони Шимановци у Пећинцима, у којој послују неке од водећих европских фирми – Bosh, Lager-max, Agena Tch., Atlantic Group и друге.