Official web site of
City Bijeljina

Бијељина домаћин конференције о лидерству у бизнису

У Бијељини је данас одржана трећа у низу конференција о лидерству у бизнису под слоганом „Тешко је, али идемо, корак по корак“. Циљ конференције је био да се, кроз дискусију о изазовима и приликама у локалном пословном окружењу у контексту приближавања европском тржишту, унаприједи квалитет дијалога и осталих активности везаних за социо-економске реформе у БиХ.Представник Делегације Европске уније у БиХ Мелвин Асин, који је присуствовао конференцији, истакао је да је веома важно скренути пажњу јавности на позитивне помаке које се дешавају у сектору бизниса.- Очекујемо да ће реформски пакет у БиХ бити реализован на начин како је замишљено, с обзиром на то да се до сада све одвија по плану и достигнути раст у запошљавању од 4,2 одсто. Стварање нових радних мјеста је приоритетни циљ реформског пакета, јер ће то побољшати стандард становника БиХ - сматра Асин, додајући да је пакет реформи трогодишњи пројекат и дио компликованог процеса, али да његова реализација не смије изостати.

Један од начина подршке развоју привреде је укидање фискалних и парафискалних намета у овом сектору, да би се привреда растеретила и олакшала производња. Инвестиције су основа развоја, а стварање доброг пословног амбијента је сигуран пут за привлачење инвеститора, закључили су учесници данашње конференције. Такође, оцијењен је као позитиван све чешћи тренд успостављања разних облика јавно-приватних партнерстава у БиХ, јер је то један од главних начина функционисања економије у европскиим земљама, што би требало да буде добар примјер и за БиХ.

Поред представника организатора - Кацеларијје специјалног представника ЕУ у БиХ, конференцији у Бијељини су присуствовали чланови пословне и академске заједнице, локалних власти и невладиног сектора.