Official web site of
City Bijeljina

Нова пасмина крава у ПД "Семберија"

Недавно је у Етно селу „Станишићи“ одржана презентација новог репроцентра француске пасмине говеда „Монбелијар“ у Пољопривредном добру „Семберија“ којој су, поред представника Владе РС и ресорног Министарства, присуствовали амбасадорка Републике Француске у БиХ Клер Бодоњи, представници француске фирме „Copex Group“ и др Станко Бобош, професор  на Пољопривредном факултету у Новом Саду.

Стеван Трифковић, директор ПД „Семберија“ истиче да је опредјељење овог газдинства прије свега сточарска производња, односно, производња млијека.

- Захваљујући новом репроцентру смањићемо увоз расних грла у будућности. Фирма „Copex Group“  је наш стратешки партнер у Француској и производи око 85% грла стоке пасмине „Монбелијар“ за француско тржиште. Семберским фармерима смо представили ову расу и ово може бити веома добар пројекат за нашу регију – закључио је Трифковић.

При куповини грла Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде субвенционисало је 25% вриједности сваког грла.

- Иако извозимо млијеко у друге земље, треба имати у виду да је тржиште Европске уније веома захтјевно. Произвођачи млијека у земљама чланицама имају далеко веће субвенције и различите подстицајне мјере на располагању –указали су представници Министарства.

Амбасадорка Француске у БиХ Клер Бодоњи сматра да је нови репроцентар добио квалитетну псамину крава која је први пут представљена  још 1889. године на Међународној изложби у Паризу, а позната је и као „стара дама“ међу најбољим пасминама.

- Основни циљ је развити привредну сарадњу БиХ и Француске, јер имамо неограничене могућности у производњи хране. Након увоза 66 грла, надамо се да ће сарадња бити настављена на обострано задовољство – изразила је своје очекивање амбасадорка Бодоњи.

Са капацитетом од 650 музних крава, 1.500 грла говеда и са производњом од 1,5 милиона литара милијека у 2016. години пољопривредно добро „Семберија“ наметнуло се као лидер у овој области на цијелој територији Републике Српске.