Official web site of
City Bijeljina

Регионалном сарадњом поспјешити развој пољопривреде

Стална радна група за регионални рурални развој у Југоисточној Европи (SWG) данас је у Бијељини одржала састанак са представницима 17 локалних заједница чланица прекограничног региона „Дрина-Сава“ у оквиру пројекта „Подршка регионалној сарадњи и равномјерном територијалном развоју земаља Западног Балкана у процесу приближавања европским интеграцијама“ који спроводе Европска Унија и SWG. Састанак је био посвећен активностима у оквиру овог пројекта, као и резултатима АБД грант шеме у оквиру пројекта „Рурални развој кроз интегрисано управљање шумским и водним ресурсима у Југоисточној Европи“. Поред Европске Уније, подршку у реализацији ових пројеката даје и њемачка организација GIZ у оквиру пројекта „Лајф“.

Регионални менаџер SWG за прекогранични регион „Дрина-Сава“ Александар Дамњановић је појаснио да у оквиру овог региона SWG пружа подршку координисаним активностима 17 локалних заједница у Србији, БиХ и Хрватској, као и да су основана још четири прекогранична региона у којима SWG даје подршку актерима из приватног, јавног и цивилног сектора, уз имплементацију грант-шема:

- Циљ ових активности је поспјешивање одрживог пољопривредног развоја у овом дијелу Европе. Мини грантови се додјељују углавном за развој пољопривреде, али и пројектима из области сеоског туризма и за организовање манифестација. Битна компонента при избору пројеката који ће бити подржани је постојање могућности за коришћење обновљивих извора енергије и остали еколошки ефекти који ће бити постигнути захваљујући овим пројектима – истакао је Дамњановић, додајући да су до сада имплементиране грант-шеме од 70.000 евра, а ако се на то додају средства апликаната, износ прелази 130.000 евра.

У име домаћина састанка, учесницима је добродошлицу пожелио шеф Кабинета Градоначелника Миле Пејчић који је истакао да је Град Бијељина опредијељен да даље унапређује регионалну сарадњу, како би се допринијело бољој квалификационој позицији при кандидовању за пројекте:

- Град Бијељина је имао користи од пројеката SWG и наставићемо да сарађујемо са овом организацијом – најавио је Пејчић.