Official web site of
City Bijeljina

Бијељина - мост између Србије и Српске

Савјетник градоначелника Бијељине проф. др Владо Симеуновић недавно је представљао Град Бијељину на скупу „Дани Српске у Привредној комори Србије“ који су у Београду заједнички организовале привредне коморе Србије и Српске. Фокус скупа је био на представљању инвестиционих потенцијала девет локалних заједница источног дијела Републике Српске - Власенице, Зворника, Сокоца, Хан Пијеска, Милића, Источне Илиџе, Пала, Источног Старог Града и Источног Новог Сарајева, као и пројекта „Подриње“, као развојне шансе за унапређење привредне сарадње Србије и Српске. Поред представника ових локалних самоуправа, на скупу у Београду учествовало је преко 80 компанија из Србије, као и представници надлежних министарстава и развојних агенција Републике Српске и Републике Србије.

- Бијељина, односно, Семберија је кључни дио Подриња, с обзиром на то да заузима централни географски положај између источног и западног дијела Републике Српске. Бројне су могућности за улагање и сарадњу које нуди Бијељина, а овом приликом смо, највише у непосредним контактима, представили потенцијале Индустријске зоне II и могућности јавно-приватног партнерства – истакао је Симеуновић.

Србија је највећи спољнотрговински партнер Града Бијељина, а могућности за проширење сарадње су вишеструке.

- Надамо се да ћемо успјети да унаприједимо саобраћајну повезаност између Семберије и сусједних регија у Србији – Срема и Мачве и тако боље повежемо Републику Српску и БиХ са Србијом у цјелини, јер је то кључно за бржи проток роба, људи и капитала. Такође, Бијељина у области прекограничне сарадње има знатног искуства у сарадњи са општинама и градовима у Србији и у наредном периоду ћемо учинити све да се та сарадња унаприједи, како би искористили више средстава из фондова Европске Уније која нам стоје на располагању – најавио је савјетник Градоначелника Бијељине.