Official web site of
City Bijeljina

Више средстава за пољопривредне подстицаје у градском буџету



Удружења пољопривредника су задовољна повећањем издвајања из градског буџета за подстицаје у пољопривреди, али без помоћи виших нивоа власти прољетна сјетва ће бити у опасности, закључено је на јавној расправи о Програму коришћења средстава за подстицај пољопривредне производње у 2022. години, на којој су, уз представнике Градске управе и Аграрног фонда града Бијељина, учествовали представници семберских пољопривредних удружења.
У текућој години за пољопривредне подстицаје у градском буџету је планирано 1.700.000 конвертибилних марака, што је за око 200.000 КМ више у односу на 2021. годину и представља највећи износ за пољопривредне подстицаје до сада.


- Повећана су издвајања практично за све категорије производње, међу којима су организован откуп воћа и поврћа, производња дувана, сточарство, проширење пластеничке производње и наводњавање. Новина је подршка осигурању пољопривредних усјева, а ни остале пољопривредне гране, попут производње пшенице, неће бити занемарене. Трудићемо се да повећамо појединачне износе подстицаја, што је и била једна од најбројнијих сугестија на јавној расправи – најавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић овом приликом, додајући да ће без подршке аграру од стране надлежних институција са нивоа Републике Српске и БиХ, прољетна сјетва, али и прихрана већ засијаних усјева, бити доведена у питање због огромног повећања цијена свих роба потребних за пољопривредну прозводњу.

Директор Аграрног фонда Златан Лазаревић је истакао да консултације са пољопривредним удружењима смањују број жалби и незадовољних пољопривредника.
- Чули смо много добрих сугестија, јер су удружења пољопривредника у непосредном контакту са произвођачима и знају њихове потребе. Можда најзначајнија новина ове године биће субвенционисање осигурања пољопривредних усјева. Министарство пољопривреде обезбиједиће субвенцију од 50 одсто, а предложено је да градски Аграрни фонд субвенционише осигурање са 20 одсто, па ће осигурање бити јако повољно. Важно је да обичај осигуравања заживи међу нашим пољопривредницима, јер климатске промјене све више угрожавају пољопривредну производњу – истиче Лазаревић.

Представници удружења пољопривредника су једногласно изразили забринутост због брзог раста цијена репро-материјала, вјештачког ђубрива и горива уочи прољетне сјетве, али и због све мање расположиве радне снаге и неизвјесне цијене њихових производа. Међу приједлозима који су се чули на овој јавној расправи, највише се односило на повећање износа појединачних подстицаја, како би се ускладили с обимом производње, субвенционисање камата за пољопривредне кредите, али и појачану контролу површина под усјевима које се пријављују за подстицаје, као и очекивање да у наредним годинама средства за подстицаје у градском буџету достигну шест одсто од укупног буџета, како је планирано Стратегијом развоја.
На састанку је најављена и иницијатива надлежним министарствима у Републици Српској и БиХ која се односи на мјере за заустављање поскупљења репро-материјала и вјештачког ђубрива, али и активирање мјера заштите домаће производње.
Сљедећи састанак на којем ће бити финализиран договор о Програму коришћења средстава за подстицај пољопривредне производње у 2022. години треба да буде одржан до краја фебруара, након чега ће бити упућен на усвајање у градску Скупштину.