Official web site of
City Bijeljina

Уписна политика у средње школе први корак ка бржем запослењу



​Усклађивање уписне политике средњих школа на територији Града Бијељина са потребама тржишта рада, без занемаривања потреба „тржишта образовања“ била је тема данашњег састанка у Градској управи Града Бијељина на којем су учествовали представници Градске управе, Актива директора средњих школа регије Семберија, Завода за запошљавање, регионалне Привредне коморе и Удружења „Предузетник“.

- Одредили смо постулате по којима ће се спровести уписни поступак, а све школе су дужне да до краја године доставе план уписа Министарству просвјете и културе Републике Српске. И ове године настављамо тренд фаворизације уписа ученика у програме који ће их обучити за производна занимања, што и јесте у складу са потребама тржишта рада, али нисмо занемарили ни школе које ученике оспособљавају за образовање на високошколским установама. Тренутно дефицитарна занимања су углавном у дрвопрерађивачкој индустрији и занатском сектору, а захтјев привредне заједнице је и повећање броја ученика у грађевинским занимањима и туризму – појашњава предсједник Актива директора Душко Ђурић.

Синиша Кајмаковић, директор бијељинске Филијале Завода за запошљавање Републике Српске истиче да, према подацима овог Завода, након завршетка средње школе у Бијељини најлакше до посла долазе они који су се образовали за производна занимања, а посебно они оспособљени за рад у грађевинској дјелатности и појединим занимањима у металској струци попут заваривача.
- Након завршене средње школе до посла најтеже долазе матуранти гимназије, као и економски и пољопривредни техничари, али и занатлије попут фризера, металостругара и машинбравара, а са високим образовањем највише је незапослених економиста, правника, васпитача и професора енгеског језика – упозорава Кајмаковић.

Градску управу је представљала шеф одсјека у Одјељењу за друштвене дјелатности Љубица Млађеновић, која истиче да Град сваке године активно ради на побољшању уписне политике.
- Уз нашу подршку, Актив педагога регије Семберија је спровео анкету у свих 12 централних и 36 подручних основних школа на територији Града Бијељина, у којој је учествовало 785 ученика. Анкетом је утврђено да ученици углавном желе да наставе образовање у гимназији, али и за занимања попут медицинског техничара, техничара рачунарства и програмирања, техничара друмског саобраћаја и фризера. Због тренутних ванредних околности, ове године неће бити организован Сајам занимања, али Градска управа планира  да олакша избор ученицима основних школа тако што ће организовати видео презентације свих занимања, које ће ученици моћи да погледају преко „зум“ апликације“ – најавила је Млађеновићева.