Official web site of
City Bijeljina

Семберске новине – првих 40 година



Јавно гласило са најдужом традицијом у Бијељини – „Семберске новине“ данас су обиљежиле значајан јубилеј: 40 година од оснивања. Пуне четири деценије, један од ријетких локалних листова који опстају у Републици Српској, хроничар је времена, развоја Семберије и достигнућа људи који живе овдје, али и њихове борбе против природних и других недаћа.
Обиљежавање јубилеја у присуству садашњих и некадашњих новинара, уредника и других запослених у „Семберским новинама“, представника Градске управе, односно, Скупштине Града, која је оснивач овог листа, као и бројних пословних партнера, било је прилика за осврт на историју не само „Семберских“, него на дуг пут којим се новинарство развијало у Бијељини.
- „Семберске новине“ четрдесет година објективно информишу наше грађане о животу у Семберији и заслужују све похвале и признања која често добијају. У Бијељини и околним општинама су препознати као гласило чији новинари су увијек на лицу мјеста свих важнијих догађаја. Данашње вријеме тражи мало другачији приступ новинарству и зато се договарамо да у наредном периоду реорганизују свој рад – истакао је овом приликом градоначелник Бијељине Мићо Мићић.


Вршилац дужности директора ЈИП „СиМ“ Тања Којић се захвалила свима који 40 година прате рад „Семберских новина“, подржавају их и помажу да буду боље, а предсједница Организационог одбора за прославу јубилеја Душанка Гаврић је подсјетила да је цијела претходна година у „Семберским“ протекла у знаку четири деценије од оснивања.
- Дио обиљежавања четрдесете годишњице од изласка првог броја била је Љетна школа новинарства, данас промовишемо књигу нашег колеге Љубе Љубојевића у којој су његове репортаже из нашег листа, а до Нове године планирамо изложбу о историји „Семберских новина“, као и изложбу дјечјих ликовних радова – најавила је Гаврићева.О послу новинара, односно, уредника говорила је главни и одговорни уредник Верица Зеленовић, истакавши да је журналистички посао захтјеван и сложен, а да је право новинарство све више скрајнуто.
- Људи који се баве новинарством све мање се уважавају и све чешће раде под стресом – оцијенила је Зеленовићева.Аутор збирке репортажа „Булевар добрих комшија“ Љубо Љубојевић је подсјетио да је 2020. година важна и због стогодишњице новинарства у штампаним медијима, односно, изласка листа „Семберија“ 1920. године, а да је следеће године четрдесета годишњица од оснивања радија „Бијељина“ који више не ради.
- У „Булевару добрих комшија“ издвојено је стотињак репортажа објављених у „Семберским новинама“ - о људима, мјестима и догађајима из Семберије, подмајевичког краја и Мајевице од 2016. до 2019. године, које су резултат урођене новинарске радозналости и потребе новинара да упознаје нове људе и да сазнаје нешто ново – појаснио је Љубојевић.
За прве четири деценије, пред читаоцима се нашло 1262 броја „Семберских новина“, а данас, упоредо са штампаним издањем, под окриљем овог листа је и интернет-страница www.semberija.info.