Official web site of
City Bijeljina

Упоставити равнотежу између финансирања пројеката у Српској и ФБиХ



Градоначелник Бијељине Мићо Мићић разговарао је данас са директором Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ Милицом Марковић о могућностима улагања страних инвеститора на подручју Града Бијељина. 
„Ми смо већ кандидовали низ пројеката. Прије свега мислим на Бању Дворови, гдје желимо да у потпуности завршимо затворени базен и да се геотермална вода, као наш велики потенцијал, користи на прави начин, да би се пружила боља услуга пацијентима и унаприједила туристичка понуда“, истакао је Мићић. 
Једна од тема састанка биле су и јавне гараже, које су Регулационим планом центра планиране на мјесту аутобуске станице и поред Зелене пијаце.
„Након измјештања Аутобуске станице на нову локацију, стећи ће се услови за изградњу јавне гараже на том мјесту. Када је ријеч о другој јавној гаражи у близини Зелене пијаце, која ће имати 300 мјеста на 4 нивоа, ту смо већ ријешили 70 одсто посла у вези са имовинским односима. Ова два објекта ријешиће питање паркирања и саобраћајне гужве у граду, а можда се стекну услови и да затворимо центар града за саобраћај“, нагласио је градоначелник Бијељине. 
Према његовим ријечима, посебно интересантно у смислу понуде страним инвеститорима за улагање у Бијељину, јесу пословно-индустријске зоне, односно, аграр који ће омогућити потпуну прераду пољопривредних производа у будућности. 
Директор Агенције за унапређење страних инвестиција Милица Марковић нагласила је да су градоначелник и Градска управа Бијељина радили врло марљиво и кандидовали бројне пројекте код ове Агенције, али да је подршка, у протеком периоду, нажалост, изостала, што не смије бити случај у будућности.
„На интернет страници Агенције налази се више од 300 пројеката. Већи дио њих реализован је у Федерацији БиХ. Као директор који долази из Републике Српске, настојаћу да у се у наредном периоду направи равнотежа у том смислу, јер Агенцију финансирају и порески обвезници из Српске“, указала је Марковићева. Она је појаснила да посао Агенције није да обезбиједи новац, већ да споји предлагача пројекта и потенцијалног инвеститора, да би они пронашли рјешења и планиране инвестиције могли успјешно да реализују.