Official web site of
City Bijeljina

Вишковић у Бијељини: Купујмо домаће!



- „Сава Семберија“ је спремна за прераду 4.120 тона сировине и сав тржишни вишак који откупи да преради у готов производ, а затим извезе – истакао је директор фабрике Стево Филиповић током посјете предсједника Владе Српске Радована Вишковића, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бориса Пашалића и градоначелника Бијељине Миће Мићића овој фабрици.
Он је поздравио одлуку Владе да прехрамбеној индустрији исплати подстицаје у износу од  10 фенинга по килограму прерађених количина пољопривредних производа, јер „Сава“ има стратешки значај, не само за пољопривреднике Семберије, већ и за цијелу Републику Српску.
- Око 85 одсто наше производње извозимо. Домаћу сировину прерадимо, извеземо и одмах платимо домаћим произвођачима, што значи да новац од извоза остаје у  РС.  Поред  сировине имамо довољно стакла, лименки, соли, шећера, таблетиране соли, фолије, стреч фолије, тацни и кутија, јер производ не чини само поврће. Сва роба преузета до сада је плаћена и фабрика нема дуговања - појаснио је Филиповић.


Премијер Вишковић је захвалио директору фабрике „Сава Семберија“ јер ће вршити сталан откуп поврћа и воћа, а сигуран пласман ће произвођачима омогућити да опстану.
- Битно је напоменути да ће све количине поврћа, од било ког пољопривредног произвођача, бити откупљене чим сировину довезе у „Саву“, што значи да у наредном фабрика врши откуп 24 часа дневно. Користим прилику да поново позовем грађане да купују домаће производе, јер поред тога што се на тај начин хране здравије, помажу саму Републику Српску, односно, улажу новац у своју земљу – здравство, образовање, пензиони фонд... Купујмо наше, купујмо домаће и покажимо одговорност у овим тешким временима – поручио је Вишковић.
Министар Пашалић је оцијенио ову производну годину као изузетно успјешну.
- Приноси озимих култура, као што су пшеница и јечам, су рекордни, а проблема није било ни у производњи прољетних култура, прије свега кукуруза и соје – навео је Пашалић.
Након посјете фабрици „Сава Семберија“ премијер Вишковић, министар Пашалић и градоначелник Мићић обишли су пољопривредно газдинство Младена Митровића у Доњем Црњелову. Том приликом, Предсједник Владе је истакао да ће, осим почетком године уговорених количина, од пољопривредних произвођача додатно бити откупљено још најмање 20.000 тона поврћа.
- Част ми је посјетити домаћинство као што је ово и разговарати са домаћином чија су размишљања опредијељена за Семберију и Републику Српску. Република Српска, у складу са својим могућностима, помаже пољопривредну производњу, доноси стимулативне мјере како бисмо помогли произвођачима попут Митровића, чија су улагања велика и трају годинама - закључио је премијер Српске.
Вишковић је истакао да су Републици Српској потребни људи попут Митровића, да би Српска имала мање проблема и лакше функционисала у цјелини.
- Имамо ресурсе, имамо жељу, раднике, прерађиваче, остаје да купујемо домаће, јер ћемо тако помоћи људима који ово раде, институцијама Републике Српске и самој Српској – поновио је апел Вишковић.
Пољопривредник Младен Митровић нагласио је да производња у његовом газдинству из године у годину расте, да је сарадња са фабриком „Сава Семберија“ све боља и квалитетнија, али да је тешко наћи раднике.
- Пласман производа је сигуран и људи су спремни да откупе све, само је до произвођача колико ће пласирати и урадити. Проблем представља недостатак радне снаге јер је тешко наћи раднике за бербу парадајза и паприке, посебно када су високе температуре - навео је Митровић.
Када је ријеч о подстицајима Владе Српске, он је истакао да је Влада увијек коректна и да се могу жалити само они који не испуњавају услове или ко не поднесе захтјев на вријеме.
Поред ране бијеле паприке у пластеницима, паприке роге на отвореном, парадајза за фабрику „Сава Семберија“, који узгаја искључиво на отвореном, Мировић производи лубеницу, дињу, купус за кисељење, лагер купус, пшеницу и кукуруз.