Official web site of
City Bijeljina

Наставља се Програм опоравка од поплава


 
Семберија је претрпила огромну штету од поплава прво 2010, а поготово 2014. године, али уз подршку међународних и домаћих донатора, поготово Европске уније, успјешно се отклањају последице тих природних катастрофа. Међу домаћинствима која су у поплави 2014. године остала не само без кућа условних за живот, већ и средстава за привређивање било је и домаћинство петочлано Драгана Максимовића у Амајлијама које су данас посјетили градоначелник Бијељине Мићо Мићић и представници Развојног програма Уједињених Нација (УНДП).
У овом домаћинству је, у оквиру Програма за опоравак од поплава, који у БиХ финансира Европска Унија у сарадњи са владама ентитета и градовима, односно, општинама, изграђена нова кућа, а из економске компонете овог Програма Максимовићи су добили и пластеник са пратећом опремом и расадом.
- 2014. године у дворишту нам је вода била висока преко 1,4 метра. Тада су нам били уништени усјеви, а кућа постала потпуно неусловна за живот. Захваљујући донаторима изграђена нам је нова кућа, а и пластеник који смо добили ће нам помоћи да се додатно опоравимо од штете коју смо имали на имању. Узгајамо парадајз, паприку и купус, од житарица пшеницу и кукуруз, товимо и бикове, а следеће године планирамо да проширимо производњу – најављује овај домаћин из Амајлија.


Град Бијељина је био најтеже погођена локална заједница у поплавама 2014. године, а Градска управа већ неколико година сарађује са УНДП-ом који спроводи Програм за опоравак од поплава.
- Помоћ коју добијамо је драгоцјена, а поготово је добро што, поред кућа, ове породице добијају и пакете за пољопривреду или самозапошљавање, што им помаже да брже стану на ноге, након катастрофе коју су доживјели. Људи који живе у Семберији су вриједни, али обим штете коју су претрпјели је био огроман и заиста им је требала помоћ и зато смо захвални донаторима – истакао је градоначелник Мићић овом приликом.
У оквиру Економске компоненте Програма за опоравак од поплава, 34 корисника је добило пластенике уз пратећу опрему и репроматеријал за ову пољопривредну сезону, 9 корисника другу опрему и репроматеријал за пољопривреду, а два корисника опрему за самозапошљавање. Укупна вриједност донације из Економске компоненте намијењене Бијељини је 200.000 конвертибилних марака и то је највећа донација из ове компоненте међу свим градовима и општинама у БиХ.
Сарадник за комуникације Програма Аида Шуње истиче да је вриједност Програма који се спроводи у 44 општине у БиХ 15 милиона евра, од чега је Европска Унија обезбиједила 12.5 милиона.
-  У Бијељини је обновом обухваћено 130 кућа, а 44 куће се граде изнова, јер нису могле бити поправљене. Циљ УНДП-а је да породицама којим помажемо обезбиједимо одрживе услове живота и зато донирамо економске пакете – истиче Аида Шуње.