Official web site of
City Bijeljina

Почиње последња фаза уређења корита ријеке Јање



​Отварањем грађевинског дневника инвеститора и надзора, у Јањи је данас озваничен почетак радова на фази 1 и 2 уређења корита ријеке Јање у дужини од  1,8 километара.
Из 22 милиона КМ кредитних средстава Свјетске банке за дрински насип, 6.130.000 КМ предвиђено је за прву и другу фазу регулације ријеке Јање, у склопу које ће бити изграђен и нови мост. Извођач радова је компанија "МГ Минд", а планирано је да се радови заврше до краја године.
- Фазом 1 и 2 у цјелини се завршава регулација корита ријеке Јање. Ова фаза је битна за спречавање изливања ријеке Јање, јер су у овом дијелу насеља куће биле поплављене, а мост је био брана отицању воде у Дрину и оштећен је. Уз помоћ средстава Амбасаде Републике Турске урађена је фаза 3, док су у току радови на фази 4, према Новој Јањи и Модрану, у дужини од шест километара - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Он је подсјетио да мјештани овог дијела Јање нису задовољни откупном цијеном земљишта која се нуди за парцеле које се налазе на траси дринског насипа, што је обуставило градњу насипа.
- Желимо да нађемо рјешење које је свима прихватљиво. Посао се ради средствима Светске банке, а један од услова је договорно расељење, тако да у овом случају није могуће прогласити општи интерес и ићи на суд. Градска управа је спремна да преговара са власницима парцела и, у сарањи са ресорним министарством, понуди већу цијену - додао је Мићић.
Предсједник савјета МЗ "Јања" Азем Алетовић изразио је задовољство због почетка радова на фази 1 и 2, истичући значај регулације корита ријеке и изградње новог моста за мјештане, с обзиром на то да је постојећи мост у лошем стању и није безбиједан, а представља и сметњу несметаном протоку ријеке.