Official web site of
City Bijeljina

Захваљујући партнерству у Бијељини образовање фризера



На основу заједничке иницијативе Градске управе Града Бијељина (Одсјек за локални економски развој и европске интеграције), Привредног савјета Града Бијељина, Занатско-предузетничког удружења „Предузетник“, Секције фризера и козметичара Града Бијељина и Актива директора средњих школа регије Бијељина након двије године заједничких покушаја и труда, Министарство просвјете и културе Републике Српске је усвојило поменуту иницијативу друштвених партнера Града Бијељина и у  септембру 2018. године у Пољопривредној и медицинској школи одобрило упис једног одјељења фризера. Свршени основци су показали велико интересовање за ново занимање и од око 60 пријава, 29 ученика је кренуло у први разред.



Власници фризерских салона у којима ће ученици у другој години обављати праксу су учествовали на стручној радионици, на којој су се упознали са педагошким приступом и процесом обављања наставе. Кроз Пројекат је реконструисана учионица за обављање практичне наставе за фризере, набављена је и инсталирана савремена опрема за извођење наставе и набављен је материјал који је неопходан како би се практична настава изводила на најсавременији начин у просторијама школе.
Вриједност пројекта „Практична настава на радном мјесту – фризери“ је 31.380 конвертибилних марака, од тога је донација 29.130 КМ док је учешће Града 2.250 КМ.
Град Бијељина – Одсјек за локални економски развој и европске интеграције већ три године реализује пројекат „Практична настава на радном мјесту“ у оквиру програма „Прилика плус“ који подржава Влада Швајцарске,  а спроводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа (РАРС). Вриједност прве двије фазе износила је 387.712 КМ, а од тога је 322.252 КМ донација. Пројектним активностима је унапријеђена практична настава за седам дефицитарних занимања у три средње стручне школе у Бијељини у којима су три кабинета опремљена у потпуности савременом опремом.
Ово је још један доказ да заједничким снагама, уз много напора и труда друштвени партнери могу значајно допринијети усклађивању потреба привреде са образовним системом како би се задовољиле потребе привредника и креирала радна снага која је заиста потребна у локалној заједници.  
У складу са Глобалном агендом 2030 и Циљевима одрживог развоја, овај пројекат је базиран на партнерству јавног и приватног сектора, подржан од Владе Швајцарске и представља позитиван примјер имплементације ове Агенде у БиХ.