Official web site of
City Bijeljina

Бојан Петричевић: Емоција као водиља у пословању



Кад снимамо и фотографишемо, циљ нам је да не упаднемо у замку шаблона и да наши клијенти добију уникатне фотографије и видео-снимке којима ће се са задовољством враћати годинама, истичу на почетку интервјуа за investinbijeljina.org Бојан Петричевић, власник „Бојан Петричевић Фор пиксел студија“ (Bojan Petričević Four pixel studio) и Михајло Васић, који у студију тренутно волонтира.
Петричевић је по занимању дипломирани графички дизајнер и ради као наставник ликовне културе у три основне школе у Бијељини. На идеју да региструје и сопствену фирму дошао је у разговору са кумом, који је такође дизајнер и бави се овим послом. Убрзо по оснивању студија, као волонтера је ангажовао младог Михајла Васића који се до тада фотографијом бавио као хобијем.
Екипа „Фор пиксела“ највише времена и пажње посвећује фотографисању и снимању свадби, али су, с обзиром на креативност и квалитет свог рада постали познати и у другим областима, па раде и за предузећа и установе. 
- Сарађујемо и са локалним порталом "Бијељина Данас" и на тај начин смо проширили посао јер смо кроз објектив одрадили многе занимљиве теме и упознали много људи. До сада смо снимили преко 30 видеа, од чега је подједнак број свадби, али и снимака других манифестација и промо филмова. Оно на чему инсистирамо је да снимајући „ухватимо“ емоцију, без обзира шта снимамо и да тако, што је више могуће, гледаоцу увјерљивопренесемо догађај. Када радимо на свадби трудимо се да што фише спонтано фотографишемо и снимамо младенце у природној атмосфери, без извјештаченог приступа, јер вјерујемо да управо младенци треба да буду у средишту пажње на свакој свадби - јасан је Петричевић.
Да би успјели да се младенци опусте пред фото-апаратом и камером,  потребно је проћи кроз читав „процес“, чији важан дио је ближе упознавање са младенцима и проналажење „сарадника“ међу њиховим пријатељима (својеврсног „инсајдера“) који ће им помоћи да што боље представе младенце у њиховом вјенчаном филму. Наравно, са младенцима се договарају око најважнијих детаља, а онда сами смишљају сценарио за видео-радове и раде постпродукцију.
-   Важно нам је да знамо неке детаље из њихове заједничке приче, наравно, без прелажења границе доброг укуса. То нам помаже да их представимо у најљепшем свјетлу и, заправо, да на снимку буду они какви заправо и јесу, без глуме - појашњава Петричевић.
Михајло је љубитељ пејзажа и воли да и ту димензију унесе у филмове или фотографије које стварају, без обзира да ли је ријеч о вјенчањима или неким другим темама.
- Предлажемо нашим клијентима нови приступ у раду, било да је ријеч о фотографисању или видео снимцима, највише због њих самих – да би добили уникатан производ. Због тога се трудимо да смањимо број снимања истих или сличних догађаја, јер желимо да сваки наш видео буде уникатан. Окружење у ком радимо даје важан печат цијелој причи и волимо кад наши клијенти пристану да издвоје вријеме за одлазак на неко, да тако кажем, неочекивано мјесто за настанак видео записа - истиче Васић, додајући да је учествовао на шест колективних фотографских изложби.
Бојан и Михајло кажу да су велики заљубљеници у овај посао и да се радо одазивају на позиве да визуелно „покрију“ друштвене манифестације и пројекте. Кад добију инспирацију, често и спонтано направе видео и фото материјал о свом граду, а прошле године за Градску управу су снимали видео-рад за пројекат „Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“, што им је био један од захтјевнијих задатака у досадашњој сарадњи.
- Имали смо велики број саговорника и трудили смо се да их све уклопимо на најбољи начин, а да у свему томе њихову причу и пропратни текст прате и одговарајући кадрови - појашњавају Бојан и Михајло.
„Фор пиксел студио“ има клијенте и ван Бијељине, чак и у земљама региона и, према њиховим ријечима, тренутно је „Европа граница“.
- Маркетинг је кључан за успјех, а у данашње вријеме присуство на интернету је први услов свих услова да се изборите за своје мјесто међу конкуренцијом - поручује овај двојац младим колегама и другим младим људима који размишљају о покретању сопственог бизниса.