Official web site of
City Bijeljina

Предузетничка занимања као будућност

Како промјенити начин размишљања младих људи који бирају своја будућа занимања и уписују средње школе и како их усмјерити на занатска или нека друга дефицитарна занимања, тема је данашње панел дискусује „Предузетничка занимања као будућност“, коју су организовали градско Одјељење за привреду и пољопривреду и Занатско-предузетничко удружење „Предузетник“ Бијељина.

- Неопходно је указати на погубност и апсурдност тренда који у претходној деценији постоји у Граду и шире, а односи се на упис средњих школа друштвеног смјера, а послије тога и факултета који не гарантују ништа, осим евиденцију на Заводу за запошљавање. Младим људима треба указати на предности занатских и предузетничких занимања, јер на тај начин са 18 година имају звање и себи могу осигурати егзистенцију – истакао је Миле Стевић, извршни директор удружења „Предузетник“.

Он је додао, да данас на Заводу за запошљавање готово да нема занатлија или их има само фиктивно, али ипак раде, што треба да послужи будућим средњошколцима и њиховим родитељима као смјерница да крену у том правцу или да се на вријеме преквалификују за занатска занимања.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић нагласио је да Градска управа настоји да се више дјеце окрене занатима и да се баве оним што Граду недостаје.

- У Граду се већ осјећа недостатак мајстора и људи који се баве приватним бизнисом. Вариоци, металостругари, обрађивачи метала, дефицитарни су и на европском тржишту. Градска управа разним програмима и пројектима ради на томе да дјеци помогне да се одлуче за предузетничка и занатска занимања. У оквиру програма "Прилика плус" у фебруару је одржан Сајам средњшколских занимања, управо са циљем да будућим средњошколцима  покажемо која занатска занимања могу да изаберу, а не да се "школују за биро“ – закључио је Мићић.

Славица Лукић, руководилац филијале Завода за запошљавање у Бијељини, најавила је да Завод сљедеће седмице очекује расписивање новог јавног позива за пројекат самозапошљавања и позвала све који се налазе на евиденцији Завода са високом стручном спремом и већ дуже чекају на посао, да се пријаве на јавни позив и региструју самостални бизнис.

Премa подацима Завода за запошљавање РС, на подручју регије Бијељина, евидентирано је 13.000 незапослених лица која активно траже посао.