Official web site of
City Bijeljina

Белгијски Петротанк заинтересован за улагање у Елвако

За фабрику „Елвако“ још увијек постоји нада за наставак пословања и очување око 150 радних мјеста, иако су рачуни фабрике блокирани од децембра 2014. године, 90 одсто фирме је под хипотеком, а дуговања су огромна. У плану је да предстечајни поступак у овом предузећу буде завршен на јесен, а стечајни до краја године. У међувремену се за „Елвако“, захваљујући напорима Градске управе да привуче инвеститоре, заинтересовала белгијска мултинационална компанија „Петротанк“ која жели да  покрене производњу танкова за течна горива, као и погон за процесну опрему. Раније су у „Елвако“ долазили и представници једне компаније из Федерације БиХ која је заинтересована за производњу електрода.

Представници „Петротанка“ су изразили задовољство квалитетом производних простора у „Елваку“, али су истакли да је опрема застарјела и напоменули да би почетно улагање у покретање производње морало изности најмање 1,5 милиона евра:

- Било би нам потребно око три мјесеца да инсталирање опреме и покретање производње. Јасно нам је да постоје људи који су квалификовани, али би морали да прођу додатне обуке. У првој фази би било запослено најмање 50 радника - најављују Бегијанци.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је истакао да је интерес Града опоравак „Елвака“ и очување, односно, отварање нових радних мјеста, што би непосредно допринијело побољшању животног стандарда становника Бијељине, али и посредно кроз веће приходе у градском буџету.