Official web site of
City Bijeljina

Демонстриран рад ГИС-а

У градској управи Града Бијељина данас је одржан округли сто на тему „Побољшање приступа и квалитета јавних услуга у јединицама локалних самоуправа“, како би грађани и представници јавних предузећа и установа добили детаљне информације о новој услузи коју ће Градска управа пружати путем ГИС система.

-Град Бијељина је прва локална заједница у БиХ која је увела географски инфомациони систем (ГИС) помоћу кога ће огроман број података, који се налазе у различитим базама, бити обједињен на једном мјесту. На тај начин, сви који имају приступ интернету, преко рачунара или паметног телефона, биће у могућности да користе сервисе ГИС-а и имаће приступ географским, просторним, инфраструктурним и свим другим подацима везаним за локације на територији Бијељине – истакао је проф. др Владо Симеуновић, савјетник Градоначелника и координатор пројекта.

Он је додао да ће олакшан приступ различитим подацима, прије свега везаним за просторно планирање, грађанима и потенцијалним инвеститорима уштедјети вријеме, осигурати ефикасније пословање али и смањити трошкове администрације.

Душан Јовановић, професор на Факутету техничких наука у Новом Саду и сарадник фирме „Веком Гео“ д.о.о., која реализује овај пројекат, нагласио је да је сада највећи задатак на радницима Градске управе.

- У првој фази вршиће се обука запослених, а у другој фази корисници ће имати приступ систему који је већ припремљен за рад и, за сада, садржи демо податке који се односе на катастар расвјете, катастар зеленила и просторно планирање – нагласио је Јовановић.

Вриједност овог пројекта износи 116.000 КМ, од чега је Град обезбиједио 40% средства, а 60 % подржано је средствима Финансијског механизма за подршку пројектима интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, који је успостављен кроз заједничку иницијативу Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, Владе Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација (UNDP) у БиХ.