Official web site of
City Bijeljina

Пројекат FARMA II за помоћ пољопривреди

Активности и планови у оквиру FARMA II пројекта чији циљ је унапређење конкурентности и развој тржишне пољопривреде представљени су на округлом столу који је одржан у четвртак 27. октобра 2016. године у Бијељини.

Пројекат вриједности 16,3 милиона долара, који финансирају USAID и Влада Краљевине Шведске покрива сектор мљекарства, љековитог биља, воћа, поврћа, меда и перадарства, а трајаће до 2021. године.

- Ово је осми округли сто организован у БиХ на коме представљамо смјернице пројекта FARMA II, разговарамо о проблемима са којима се сусрећу пољопривредници и начинима за повећање конкурентности на тржишту пољопривредних производа. Мјере подршке у оквиру овог пројекта намјењене приватном сектору подразумијевају техничку помоћ и грантове до 50.000 долара, с тим што су апликанти дужни да уложе једну конверибилну марку на једну КМ добијену од стране пројекта. У јавном сектору нагласак је на јачању система сигурности хране – истакла је Мериха Манојловић, замјеник директора FARMA II пројекта.

Начелник градског Одјељења за привреду и пољопривреду Миле Пејчић, указао је на значај овјог пројекта за тржишно позиционирање семберске пољопривреде у БиХ и шире, али и на битно повећање конкуретности пољопривредних произвођача који се пријаве на јавне позиве у оквиру FARME II.

Младен Лазић, власник фирме „Мамекс“, која је 2014. године учествовала у пројекту FARMA, нагасио је да је захваљујућу гранту USAID-а и Владе Шведске, од 50.000 долара, санирао штете од поплава.

- Средствима из овог пројекта осавременили смо производњу и увели гријање у пластенике. Данас на четири хектара пластеника и 15 хектара отвореног земљишта производимо поврће које дистрибуирамо широм БиХ али и у земље региона. Ове године „Мамекс“ је аплицирао за грант којим бисмо покренули погон за прераду вишка поврћа. На тај начин наша фирма би упослила још 50 радника поред садашњих 20, истакао је Лазић.

Више информација о Пројекту и условима аплицирања можете наћи на линку: http://farmabih.ba/