Official web site of
City Bijeljina

„Семберка“ се враћа на тржиште

У протекла три мјесеца фабрика „Семберка“ из Јање прерадила је око 2.500 хиљаде тона сировог поврћа, од чега је добијено 327 тона сушеног поврћа, а покренута је и производња зачина „Семберски додатак јелима“ који се oд прије мјесец дана продаје на полицама „Бинго“ маркета, у паковањима од  500 до 1.000 грама – истакао је Златан Пејић, руководилац фабрике у Јањи на свечаном отварању фабрике, у четвртак 01. децембра.

Представљајући производе „Семберке“ он је нагласио да је ријеч о традиционалном, старом начину производње зачина.

- Разликујемо се од других јер наш производ садржи 20 одсто сушеног поврћа. Сировина је искључиво домаћа и поносни смо што на тржиште враћамо стари препознатљив бренд међу зачинима. За следећу годину смо спремили нацрте уговора за пољопривредне произвођаче Семберије и околине. Потребни су нам индустријски кромпир и мрква са карактеристикама које стандарди прописују. Спремни смо да помогнемо од производње, избора сјемена и сарадње у пласману – најавио  је Пејић.

Технолог у „Семберки“ Санела Телаловић Аданагић истакла је да „Бинго“ планира да прошири производњу јер је „Семберка“ некад имала ширу палету производа.

- Можемо прерадити до 1.100 тона сушеног производа, а 10 пута више сировине нам треба за све то. Фабрика ће од наредне године кренути пуним капацитетом.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић са сарадницима је присуствовао свечаном отварању фабрике и честитао нови почетак рада „Семберке“. 

- „Семберка“ је била понос регије и носилац развоја Јање, али ранијом лошом приватизацијом и поплавама ови погони су били потпуно уништени. Захваљујући гиганту као што је компанија „Бинго“ овај крај ће се поново покренути и оживјети јер ће корист од успјешне фабрике имати сви - компанија, мјештани, прозвођачи сировина, а самим тим и Град Бијељина – закључио је Мићић. 

Фабрика сушеног поврћа „Семберка“ из Јање продата је за 1,2 милиона марака тузланском трговачком ланцу „Бинго“ у марту ове године, који се купопродајним уговором обавезао да ће у наредних пет година задржати основну дјелатност ове фабрике. У фабрици тренутно ради 78 радника, а у плану је да идуће године буде примљено још 50 до 60 радника.