Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Iskoristiti bogate potencijale geotermalne energije



Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisao je danas Memorandum o razumijevanju, u trajanju od pet godina, sa preduzećem „Geosejf“ - beogradskom filijalom francuske kompanije „GeoDip“ (GeoDeep), koja je u klasteru sa kompanijom „Bajgeo“ (ByGeo).
Potpisivanju Memoranduma je, uz direktora ove kompanije, prisustvovao i Žan-Žak Graf (Jean-Jacques Graff), predsjednik Francuske geotermalne asocijacije (AFPG), koji je i inžinjer sa trideset-petogodišnjim iskustvom na polju energetskih projekata zasnovanih na dubinskim geotermalnim vodama. Graf je, takođe, i predsjednik kompanije „BajGeo“ (ByGeo). 
„Geosejf“ ima višedecenijsko iskustvo u realizaciji projekata toplifikacije gradova i industrijskih zona i u razvijanju, provođenju i rukovanju projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije, kao i sveobuhvatnu ekspertizu i vještine u pogledu razvoja ovakvih projekata, zato treba da bude kredibilan partner za istraživanje geotermalnih izvora na području Semberije i njihovih potencijala. 
- Grad Bijeljina ima izvanredan geotermalni potencijal. Opština Bogatić je, primjera radi, izvršila toplifikaciju u javnim ustanovama koristeći površinske geotermalne vode, dok Bijeljina može, korišćenjem dubinskih geotermalnih voda, napraviti još i veću mrežu na koju mogu biti priključeni, pored javnih ustanova, višeporodični objekti, industrijska zona i slično - rekao je direktor beogradskog „Geosejf-a“ Milan Marinović.
U planu je da ova kompanija u budućnosti, u skladu sa zakonom i datim odobrenjima, koristi već postojeće bušotine u Bijeljini za provođenje testiranja i istraživanja izvora geotermalne energije na području Semberije. Samostalno će obaviti fazu istraživanja i ispitivanja, a ukoliko se ispune svi potrebni uslovi, Grad će sa ovom firmom potpisati i ugovor o saradnji, kojim će biti definisan model saradnje, podjela odgovornosti, kao i obaveze ove kompanije u vezi sa neprekidnom isporukom toplotne energije, povezane sa geotermalnim bušotinama. 
Ranije se gradonačelnik Bijeljine, u ime Grada, obratio Evropskoj banci za obnovu i razvoj u BiH s prijedlogom saradnje na projektu toplifikacije grada Bijeljina. Pomenuta banka je sinonim za podršku projektima koji se tiču unapređenja životne sredine, odnosno favorizovanja obnovljivih izvora energije.  
Potpisivanjem ovog Memoranduma, Grad je ponovo pokazao da je istrajan da ostane na putu zaštite životne sredine, kako bi budućim pokoljenjima ostavio zdraviju i bolju planetu zemlju, što je primarni nadnacionalni cilj na kome rade sve ozbiljne zemlje svijeta.