Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

UPISNA POLITIKA JEDAN OD KORAKA KA BRŽEM ZAPOSLENjU



Usklađivanje upisne politike srednjih škola na području grada Bijeljina sa potrebama tržišta rada, bez zanemarivanja potreba „tržišta obrazovanja“, bila je tema današnjeg sastanka u Gradskoj upravi na kojem su učestvovali predstavnici Gradske uprave, aktiva direktora osnovnih i srednjih škola regije Semberija, Zavoda za zapošljavanje, regionalne Privredne komore, Razvojne agencije, Centra za socijalni rad i Udruženja „Preduzetnik“.

Savjetnik gradonačelnika Radoslav Ostojić je naglasio da se Gradska uprava trudi da prati potrebe tržišta rada kako bi bila izvršena analiza i kako bi na najbolji način bile usklađene ponuda i potražnja na ovom tržištu.
- Jasno je da je najpotrebnija zanatska struka, a mi ćemo se truditi da iz godine u godinu povezujemo potrebe obrazovnog sektora i tržišta rada, kako bismo omogućili da što više djece dobije odgovarajuće obrazovanje, a nadamo se i odgovorajaće zarade - poručio je Ostojić.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Duško Đurić istakao je da je obaveza da se do kraja decembra održe ovakvi sastanci i profilišu potrebna zanimanja.
- Privredna zajednica je predočila deficitarna zanimanja, a škole će nastojati da udovolje zahtjevu. Odredili smo i broj učenika koje treba rasporediti po odjeljenjima i broj odjeljenja koja ćemo upisati - rekao je Đurić.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković je istakla da je upisna politika veoma značajna za privredu, ali da je značajno da se organizuje i praktična nastava tokom školovanja.
- Deficitarna zanimanja koja su potrebna našim privrednicima u Bijeljini su građevinska, drvoprerađivačka, metalska i ugostiteljska struka, dakle, zanatska deficitarna zanimanja - naglasila je Marković.

​Milorad Stević, izvršni direktor Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik” istakao je Bijeljina nedotaju zanatlije, kako u proizvodnom tako i u uslužnom sektoru.
- Najtraženija zanimanja na području Grada Bijeljina su iz struke svih građevinskih zanimanja, a potrebni su i vodoinstalateri, elektroinstalateri, instalateri centralnog grijanja, kuvari, konobari, vozači motornih vozila, bravari-varioci. Smatramo da postoji i potreba da se frizeri upisuje svake godine - naveo je Stević.