Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

ZVANIČNO POČELA IZGRADNjA DIONICE AUTO-PUTA BIJELjINA-RAČA



Danas je u Velikoj Obarskoj zvanično počela izgradnja auto-puta Bijeljina-Rača kojoj su, osim brojnih zvaničnika Republike Srpske, grada Bijeljina i susjednih opština, prisustvovali i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović.

U svom obraćanju predsjednik Vučić je rekao da je ovaj auto-put za Semberiju izuzetno važan i da će građani, zahvaljujući ovoj saobraćajnoj vezi moći iz Bijeljine do Beograda da stignu za nešto više od sat vremena, da je plan da radovi budu završeni za dvije i po do tri godine, te da će Srbija značajno finansijski pomoći Srpskoj. On je dodao i da će dionica Kuzmin-Sremska Rača biti završena za najviše godinu dana, da je most na Savi praktično završen i da će Srbija sa svoje strane graditi autoput ka Sarajevu na dva pravca: Kuzmin-Sremska Rača i od Požege do Kotromana sa izlaskom u Višegrad.

Ministar Momirović je ocijenio da je veliko zadovoljstvo biti danas u Bijeljini, na dan koji simbolizuje jedinstvo našeg naroda sa obje strane Drine, ali ne samo u BiH i Srbiji, već svuda gdje se Srbi nalaze.
- Prethodnih godina uspjeli smo da pokrenemo projekte koji stvaraju uslove za dalji ekonomski napredak i rast, za nove investicije i, samim tim, jače povezivanje našeg naroda i naše dvije države.  Auto-put koji je u izgradnji, koji smo mi u Srbiji počeli da gradimo prije dvije godine, još je jedan veliki impuls za Bijeljinu, jer ovo biti prvi grad koji će biti povezan auto-putem sa strane Republike Srpske - istakao je Momirović.
On je napomenuo da Republika Srbija u potpunosti finansira uzgradnju mosta kod Rače i daje značajna podsticajna sredstva (u iznosu od 80%) za gradnju ove dionice dugačke 20 kilometara.
- Ovaj auto-put i most treba da spajaju sve ljude i otvaraju perspektivu, ne samo za pripadnike srpskog naroda, već za sve građane - naglasio je Momirović.


Podsjetivši da je osnovni princip spoljne politike Republike Srbije i predsjednika Vučića „Otvoreni Balkan“, mnistar je rekao da smo previše mali da bismo se dijelili i još jednom naglasio da će Srbija uvijek biti tu za Republiku Srpsku.
- Molim sve ljude u BiH da razmisle o ovoj ideji i postanu dio „Otvorenog Balkana“, odnosno,  dio velike inicijative koja cijeli region vuče naprijed. Uvijek ćemo stajati jedni uz druge - bio je jasan Momirović.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je danas istorijski dan za Semberiju i izrazio zahvalnost Srbiji, njenom narodu, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i njegovim saradnicima što su Bijeljini ukazali čast svojom posjetom i prisustvovali početku radova na ovoj dionici.
- Auto-put će otvoriti mogućnost za nove domaće i strane investicije, osnažiti naše prijateljstvo i veze i ubrzati transport roba i ljudi - rekao je Petrović.