Документи

Новости

Интернет едукација младих о одговорном задуживању

28.04.2020
slika

Пратећи трендове комуницирања у вријеме изолације наметнуте пандемијом корона вируса, путем Зум апликације окупило се више од четрдесет учесника из БиХ и Србије. Теоретска и практична искуства младима је пренијела Вања Ступар из Градске управе Града Бијељина, финансијско-правна савјетница за грађане суочене са финансијским проблемима.

Са идејом да вријеме у изолацији проводе креативно и смислено, Савјет младих Босански Петровац у сарадњи са Фондацијом Мозаик, покренуло је серију онлајн едукација названу „К'о некад у 8“. Управо едукација о одговорном задуживању, одржана 22. априла 2020. године у 20 часова, оцијењена је као најзанимљивија у прошлој седмици.

Пројекат „Микрофинансије у БиХ“ који проводи ИФЦ, дио групације Свјетске банке, уз подршку Амбасаде Швицарске у БиХ, акценат у посљедњој пројектној фази ставио је на финансијско описмењавање младих и ширење финансијске писмености. До појаве вируса корона, едукације су организоване у средњим школама и на факултетима широм БиХ. Предавачи су, уз едуциране пројектне савјетнике, били и Омбудсмени за банкарски систем Републике Српске и ФБиХ који су младе учили о правима и обавезама приликом задуживања код финансијских институција.

Општински финансијски савјетници, попут Вање, који су прошли стручну обуку у оквиру пројекта „Микрофинансије у БиХ“, упркос изолацији и „новом нормалном“, устрајали су у идеји финансијског описмењавања младих као једном од механизама у спречавању презадужености. Своја знања и искуства дијеле са младима који улазе у нову животну фазу,а која ће неминовно захтијевати и одређена задуживања. Стицање основних знања о кредитима, њиховим каматним стопама, платним картицама, правима и одговорностима приликом задуживања те планирању трошкова – показало се најбољом превенцијом прије првих финансијских задужења.

Реакције и коментари присутних на онлајн едукацији, објављене на веб порталу за активизам и предузетништво младих lonac.pro, најбољи су показатељ смјера у којем требају бити настављење пројектне активности али и њихових одрживости након формалног завршетка пројекта.

Поред Вање Ступар, која је одржала едукацију на тему одговорног задуживања и Хате Хаџовић консултантице на пројекту „Микрофинансије у БиХ“, активно учешће у овој онлајн едукацији имала је Сенка Бајрамовић, представница Фондације „Мозаик“ и Немања Давидовић из Босанског Петровца, идејни креатор иницијативе „К'о некад у 8“.