Документи

Новости

Представљен Јавни позив за подршку пољоприврдницима

12.02.2019
slika
slika

Представници УНДП у БиХ одржали су данас презентацију Јавног позива за подршку пољопривредним газдинствима по пројекту „Конкурентност и иновације: Локалне развојне стратегије EU4business“, у вриједности од три милиона евра за читаву БиХ.
- У претприступном периоду прије уласка у Европску Унију намијењена су значајна средства за пољопривреду у БиХ. Процедуре и захтјеви су изузетно сложени, али је и напредак који се нуди на овакав начин огроман. Циљ је да наши пољопривредни произвођачи постану конкурентни и да подигну квалитет својих производа - навео је координатор за пољопривреду у Граду Бијељина Предраг Јовић, који је оцијенио да је заинтересованост пољопривредника велика, напомињући да приликом реализације пројекта 40 одсто средстава треба да инвестира пољопривредни произвођач, али ће добити 60 одсто бесповратних средстава.
Јавни позив за пољопривреднике је расписан 1. фебруара, а семберским пољопривредницима ће приликом аплицирања стручну помоћ пружати Розалија Галац из бијељинског Аграрног фонда.
- Ово је први Јавни позив од три која ће бити расписана ове године у оквиру пољоприврдног пројекта за чију имплементацију је задужен УНДП. Јавни позив је намијењен искључиво пољопривредним произвођачима у примарној производњи, а основни услов за оне који желе да аплицирају је да буду регистровани пољопривредни произвођачи и уписани у Регистар пољопривредних произвођача у ентитетима и у Брчко дистрикту. Такође, неопходно је да послују по свим важећим законским прописима и стандардима, као и да послују у оквиру одабраних подсектора у пољопривреди,односно, производњи воћа и поврћа, укључујући и винову лозу, меса, млијека, житарица и уљарица - појаснила је Галац, додајући да постоје и поткритеријуми као што је површина на којој пољоприврдници производе, што није ограничавајући фактор.
Она је подсјетила да су минимална средства које Европска Унија по произвођачу нуди 97.000 конвертибилних марака, а максимална 195.000 КМ без ПДВ-а.