Документи

Новости

Мићић: Активности на преко двадесет пројеката у 2019.

06.02.2019
slika
slika

Градска упрада Града Бијељина планира да у овој години ради на преко двадесет значајних пројеката, од којих су неки већ започети и у текућој години треба да буду завршени, неки ће бити покренути, а за неке је неопходна и подршка Владе Републике Српске, најавио је на данашњој конференцији за медије градоначелник Мићо Мићић.
Као пројекте који ће ове године бити завршени, Мићић је навео изградњу канализационог система,  гасификикацију, као и изградњу нове зграде Центра за социјални рад са Дневним центром за дјецу са посебним потребама.
- Завршна фаза изградње канализације, пројекта који је почео да се реализује 2007. године, односи се на југоисточни дио Бијељине и насеље Богдановића плац, што би требало да буде готово до половине године. Такође, у првој половини године Центар за социјални рад требало би да почне са радом у новом објекту. Очекујемо да ћемо и до почетка нове грејне сезоне довести гас у Бијељину - истакао је Мићић.
Он је информисао јавност да ће у марту ове године бити исплаћена последња рата кредита за изградњу Центра за високо образовање, чиме ће бити растерећен градски буџет.
- У плану је и постављање рефлектора и изградња терена са вјештачком травом на Градском стадиону, у сарадњи са Фудбалским савезом БиХ.  Заједно са Министарством за људска права и избјеглице БиХ и Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције у плану је изградња 50 станова за социјалне категорије, да би били распуштени колективни центри - најавио је први човјек Бијељине, подсјећајући да је и усвајање Просторног плана Града Бијељина и Регулационог плана „Центар Града“ планирано за мјесец март.
Оснивање Пољопривредног савјета и координација у припреми Акционог плана руралног развоја, односно, аплицирању за средства из ИПА фондова пружиће нове могућности за Град и пољопривреднике при коришћењу донаторских средстава.
Мићић је најавио и почетак реализације нових пројеката, као што је измјештање Ватрогасног дома, за шта је обезбјеђено грађевинско земљиште у близини обилазнице.
- Планиран је почетак активности на изградњи нове спортске хале која би могла да прими неколико хиљада гледалаца, као и јавне гараже у Улици 27. марта - најавио је градоначелник Бијељине, додајући да је у плану и изградња нове касете на „Еко-депу“, као и наставак радова на регулацији канала Дашница и уређење обала канала кроз Бијељину.
- Наставићемо експропријацију земљишта за изградњу Дринског насипа, што је приоритет када је ријеч о заштити од поплава. Такође, радићемо и на унапређење инфраструктуре у Пословно-индустријским зонама 2 и 4 - најављено је на данашњој конференцији за медије.
Говорећи о оснивању Градског позоришта „Семберија“ он је истакао да ће Градска управа у току године  покушати да кроз ребаланс буџета обезбиједи средства за ову установу културе, а да ће за потребе Градског позоришта бити коришћен простор Центра за културу.
Говорећи о пројекту изградње ауто-пута на правцу Бањалука-Београд, чија изградња је планирана преко територије Града Бијељина, градоначелник Мићић је поновио да је подршка Београда важна за унапређење инфраструктуре са западне стране Дрине.
- Захвални смо Републици Србији и предсједнику Александру Вучићу за подршку развоју Републике Српске, а прије свега за подршку развоју Семберије, а ауто-пут је само најновији примјер подршке - био је јасан Мићић.
Он је навео да очекује и подршку Владе Републике Српске када је ријеч о пројектима изградње ауто-пута, Дринског насипа, али и измјештања аутобуске станице на нову локацију.
- Очекујемо помоћ Владе и при изградњи система за наводњавање у Доњем Црњелову, као и реконструкцији и проширењу Мајевичког ободног и канала Модран, што ће заштити градско подручје од евентуалних поплава - навео је градоначелник, додајући да очекује и подршку за враћање АД „Град“ у надлежност локалне заједнице, с обзиром на то да је ово јединствен примјер да Влада управља сточном и кванташком пијацом у некој локалној заједници.
На данашњој конференцији Градоначелник је подсјетио да је захваљујући градском Одсјеку за локални економски развој и европске интеграције обезбијеђено око 800.000 конвертибилних марака донација у 2018. години што је, уз учешће Града од око 200.000 КМ, омогућило реализацију седам пројеката.
- Главни резултати ових пројеката су 35 новозапослених, захваљујући самозапошљавању и преквалификацији, увођење новог смјера фризера у Пољопривредну и медицинску школу, као и изградња инклузивног дјечијег игралишта у Градском парку - подсјетио је Мићић.