Документи

Новости

Партнерство друштвених актера услов за остварење циљева из Агенде 2030

29.01.2019
slika
slika

Подизање свијести о значају Агенде 2030, одрживих развојних циљева за друштвену заједницу на свим нивоима организације, односно, сарадње свих друштвених чинилаца на постизању тих циљева, биле су главне теме данашње завршне конференције пројекта „Партнерством до одрживог развоја“ одржане у Бијељини у организацији „Центра за промоцију одрживог развоја“.
Конференцију на којој су учествовали представници Швајцарске развојне агенције, Свјетске здравствене организације, Министарства спољних послова БиХ, Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске, Савеза општина и градова Републике Српске, oдносно, општина и градова из Републике Српске, Привредне коморе, приватног сектора, предузетника и медија, отворио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
- Град Бијељина је препознао значај Агенде 2030, циљеве одрживог развоја настојимо да реализујемо и промовишемо, а њима смо се водили и приликом ревизије Стратегије развоја Града. Један од примјера пројеката које смо реализовали кроз партнерство је инклузивно дјечије игралиште у парку које смо изградили у сарадњи са приватним сектором, односно, амбасадама Швајцарске и Бугарске. Такав је и пројекат „Прилика плус“ који смо радили у сарадњи са школама и приватним компанијама, показавши на који начин треба прилагодити образовни систем потребама тржишта рада. Пројекат„Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста“ смо реализовали у партнерству са образовним установама и приватницима и успјели смо да отворимо нових 35 радних мјеста кроз самозапошљавње и преквалификацију - подсјетио је Мићић.
Пројекат вриједан 43.000 конвертибилних марака се реализује у партнерству са Градском управом Града Бијељина, Савезом општина и градова Републике Српске и Факултетом пословне економије Универзтета у Источном Сарајеву, а подржан је од стране Амбасаде Швајцарске у БиХ.
„Центар за промоцију одрживог развоја“ је ново удружење које је настало да би помогло локалним заједницама, приватном и другим секторима, да заједно раде на промоцији и реализацији одрживог развоја, односно Агенде 2030.
- Данас овдје крунишемо пројекат који је рађен са приватним и јавним сектором, академском заједницом и невладиним сектором. Жељели смо да видимо на који начин можемо да сарађујемо и како да унаприједимо развој наше, али и свих осталих локалних заједница у БиХ, кроз партнерство - појаснила је шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић, додајући да је поред 11 обука које су изведене с циљем подизања свијести о циљевима одрживог развоја, финансиран и енергетски преглед за три приватне компаније са подручја Бијељине.
Шеф кабинета Градоначелника Бијељине Миле Пејчић навео је да је у току процес ревидирања стратегије развоја Града како би се ускладили  стратешки секторски циљеви са циљевима глобалне агенде.
- Суштинска предност ове Агенде је то што је она мјерљива, јер показује какви резултати се постижу и ко их постиже - појаснио је Пејчић, додајући да ће се стратегија наћи на сједници локалног парламента у Бијељини 5. фебруара ове године.
Директор за сарадњу у Амбасади Швајцарске Барбара Детвајлер Шојер подсјетила је да су Швајцарска и БиХ потписале сагласност да реализују 17 циљева одрживог развоја.
- Ови циљеви су хитан позив свим владама у свим државама да дјелују и буду активне у овим областима. За БиХ то значи да она мора да направи свој сопствени план. Циљеви, такође, могу да буду прилика за Град као што је Бијељина да окупи своје грађане, да говоре о изазовима који слиједе и будућности своје локалне заједнице - навела је Детвајлер Шојер.