Документи

Новости

Представљени потенцијали Града за развој eко-туризма

25.10.2018
slika
slika

Бијељинско Еколошко удружење „Еко-пут“ представило је данас у Бијељини потенцијале за развој еко-туризма у сливу доњег тока и ушћа ријеке Дрине у Саву, као и за развој сеоског туризма.
Предсједник „Еко-пута“ и координатор пројекта „Проширење туристичке понуде Града Бијељина развојем еко-туризма“ Снежана Јагодић Вујић навела је да је циљ овог пројекта афирмација и развој еко-туризма као туристичке гране која биљежи раст на свјетском нивоу.
Она је истакла да је у току 11 претходних мјесеци ово удружење, у сарадњи са удружењем родитеља и наставника „Бон-сан“, радило на пројекту који је подржао УНДП у оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану.
- Циљ нам је био да ојачамо смјештајне и боравишне капацитете Еко-центра „Језера“, да извршимо редефинисање његовог статуса у Визиторски центар за доњи ток и ушће ријеке Дрине, али и да урадимо истраживање о потенцијалима које нам пружа слив доњег тока и ушћа ријеке Дрине за развој сеоског туризма - појаснила је Вујевићева.
Према њеним ријечима, у току реализације пројекта у Еко-центру успјели су да направе и љетну учионицу површине 50 квадрата, а започели су и изградњу мини-насеља дрвених шатора.
- Без обзира што радови нису били завршени у августу, успјели смо да организујемо два кампа за младе, па смо у првом били домаћини Удружењу грађана „Отахарин“ односно за 40 младих људи од 16 до 23 године, а други камп, који је био искључиво еколошки, организовали смо за око 30 младих - појаснила је Вујићева, додајући да је одлука за редефинисање Еко-центра у Визиторски центар донесена још прије двије године када је започела кампања за успостављање заштићеног подручја у сливу доњег тока ушћа ријеке Дрине, у сврху добијања статуса резервата биосфере, као заштићеног подручја.
Она је додала да очекује да ће истаживања која раде помоћи да иницирају локално становништво на бољи однос према природи, али и власнике шљункара да размисле о начину вршења експлоатације шљунка.