Документи

Новости

„Дани бундеве 2018“ – производња здраве хране као развојни потенцијал

01.10.2018
slika
slika

У Бијељини је протеклог викенда одржана дводневна манифестација „Дани бундеве 2018“ на којој су, поред организатора - предузећа „Природно“ из Љељенче, своје производе представили и други произвођачи здраве хране из Семберије и околине, промовисана је производња алтернативних пољоривредних култура, а посјетиоци су могли да пробају производе и традиционална, махом заборављена јела, али и да купе производе попут меда, хељде, гљива, ароније, љешника или сапуна од природних састојака, али и ракију из Богатића.
Покровитељи манифестације „Дани бундеве“ су били Министарство трговине и туризма Републике Српске, Градска управа Града Бијељина и Међународна агенција „SWG“.
На отварању викенда посвећеног бундеви и здравој храни, градоначелник Бијељине Мићо Мићић је подсјетио да Град подржава породична предузећа и органску производњу, јер се то показало као успјешна формула за успјех, а лакше се обезбјеђује и радна снага.
- Ови људи су показали како се може бити успјешан у породичном предузећу и треба да буду узор другим људима који тек почињу породични бизнис, за шта ће увијек имати подршку Града – поручио је градоначелник Мићић.
Предузеће „Природно“ је највећи произвођач и прерађивач бундеве у Републици Српској и БиХ, а власници овог предузећа Милена и Нико Сјерић, од 2010. године на свом имању од шест хектара производе неколико сорти бундеве, међу којима су и голица, хокаидо и мускатна бундева.
Нико Сјерић истиче да постиже одличне резултате у производњи бундеве, а ове године су остварили и подстицај Министарства пољопривреде Републике Српске.
- Наш пројекат је увршћен међу 27 иновативних пројеката у БиХ у области пољоривреде од Шведске развојне агенције СИДА – додаје Сјерић, који у наредној сезони планира да ангажује више коопераната за производњу бундеве у Семберији.
Он појашњава да се из бундеве голице сјеме вади и суши, од мускатне се производе здрави сокови, док хокаидо бундеву препоручују кулинарима за припремање чорбе.