Документи

Новости

Дани бундеве овог викенда у Бијељини

28.09.2018
slika

Познати произвођач и прерађивач бундеве из Љељенче – предузеће „Природно“ 29. и 30. септембра организује „Дане бундеве“ у хотелу „Дрина“ гдје ће, поред бундеве, бити представљена производња алтернативних пољопривредних култура у Семберији. Такође, посјетиоци ће моћи да дегустирају производе и традиционална јела која су у великој мјери заборављена.
Првог дана, врата „Дрине“ за посјетиоце мини фестивала бундеве и друге здраве хране и пића биће отворена од 11,00 до 18,00 часова, а другог данаод 10,00 до 15,00 часова.
Осим дегустирања производа посјетиоци ће имати прилику и да купе хељду, мед, гљиве, аронију, љешник, производе од бундеве, као и сапуне од природних састојака, а специјални гости ће бити произвођачи ракије из Богатића.
Када је ријеч о традиционалним и јелима од бундеве сви који дођу имаће прилику да пробају качамак, попару, цицвару, свадбарски купус, колаче, чорбу, хљеб и сокове од бундеве.
Покровитељи манифестације су Министарство трговине и туризма РС, Градска управа Града Бијељина и Међународна агенција „SWG“.
Такође, у оквиру ове манифестације данас ће на Пољопривредном факултету и у Пољопривредној и медицинској школи професори са Института за ратарство и повртарство из Новог Сада одржати предавања о производњи алтернативних култура и узгоју бундеве, а ученици Пољопривредне и медицинске школе ће изложити своје производе.
Власници предузећа „Природно“ су Милена и Нико Сијерић који, умјесто класичне производње житарица или дувана, од 2010. године на свом имању на површини од шест хектара, производе неколико сорти бундеве, међу којима су и голица, хокаидо и мускатна.
Они су тренутно и највећи произвођачи бундеве у Републици Српској и БиХ.
Из бундеве голице семе се вади и суши, а од мускатне се производе здрави сокови, док хокаидо бундеву препоручују кулинарима за припремање укусне чорбе.
- Већ осам година бавимо се производњом бундева и за сада постижемо одличне резултате. Први пут смо ове године остварили и подстицај Министарства пољопривреде РС, а наш пројекат је препознат и изабран између 27 пројеката у БиХ, од стране шведске развојне агенције СИДА, као иновативан у области пољопривреде - навео је Нико Сијерић, истичући да за наредну сезону планира да ангажује више коопераната за производњу бундеве у Семберији.
Сијерићи кажу да производња бундеве у овим крајевима може представљати алтернативну пољопривредну културу, која се подводи под здраву храну.
- Набавили смо специјалну механизацију и опрему за производњу и прераду бундева. Ова биљка не подноси хербициде јер је веома осјетљива, а то је сигуран знак да је здрава, без хемије. Земљиште се ђубри стајњаком, и ако је кисело, мора се извршити калцификација - појаснила је Милена Сијерић.
Ова вриједна породица, осим квалитетних, здравих сокова од бундеве, производи и хладно цијеђено уље, које има љековита својства и користи се у лијечењу простате и многобројних кожних обољења.