Документи

Новости

„Танасић“ прерађује краставац

19.07.2018
slika

У предузећу „Танасић“ у Дворовима у току је прерада краставца корнишона.
Немања Танасић из овог породичног предузећа je навео да сировина стиже од три откупљивача из Тешња, Живиница и околине Зворника.
- Планирамо да откупимо око хиљаду тона краставца корнишона. Све зависи од временских прилика, односно неприлика, јер је најављена киша и за наредне дане, што не погодује краставцу. У мају смо прерадили већу количину јагоде за мармеладу, у јуну смо прерађивали вишњу у компот и џем, а произвели смо и џем од кајсије. За десетак дана почињемо и прераду цвекле, чију смо производњу уговорили у Трњацима, након чега ће услиједити прерада паприке, шарене салате, парадајза и осталог сезонског воћа и поврћа - навео је Танасић.
Према његовим ријечима, прерађено је око 40 тона јагоде, а откупљено је и прерађено 50 тона вишње. У овој фабрици планирају да око 70 одсто сировине набаве на домаћем тржишту, док ће око 30 одсто, прије свега паприке роге, увести из Србије.
Цијена корнишона је ове године повећана за скоро 30 одсто, а произвођачи најављују и поскупљење паприке роге.
Танасићи своје производе највише пласирају на домаће тржиште, а извозе и у Србију, Словенију, Црну Гору, Аустралију и Њемачку.
Тренутно имају запослених 15 стручних радника, а сезонски по потреби ангажују још око 30.