Документи

Новости

Произвођачима свиња потребна већа подршка и заштита

21.06.2018
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић посјетио је јуче домаћинство угледног произвођача свиња Слободана Петрића у Доњем Магнојевићу, који годишње на тржиште пласира око 1500 товљеника.
Петрић се овим послом, који је наслиједио од оца, бави више од 20 година, а циљ му је да задржи постојећи обим производње.
- Највећи проблем нама произвођачима свиња представља отвореност граница и неконтролисан увоз, тако да је већ у јуну отежана продаја. Месо које долази из увоза је високо субвенционисано и то је највећи проблем који имају произвођачи у Републици Српској и БиХ. Посао ми не пада тешко, али пласман и наплата компликују рад и то не само у овој области пољопривреде - истакао је Петрић, додајући да помоћ градског Аграрног фонда добро дође, али да није довољна.
Он сматра да се помоћ са свих нивоа власти мора повећати.
- Влада Републике Српске мора да подигне подстицаје. За прошлу годину су били 30 конвертибилник марака по грлу, док је у Федерацији БиХ дупли износ у овој области, а у Брчком 70 КМ. Градски Аграрни фонд помаже, али морамо имати у виду да је Семберија пољопривредни крај и да је тешко да се свим пољопривредницима знатније помогне. Имамо обећања да ће подстицаји у Републици Српској у овој години бити повећани до 50 КМ - навео је Петрић.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић навео је да је за подстицаје одговорна Влада, а да код нас подстицаји нису на нивоу земаља у окружењу, због чега се ствара конкуренција нашим произвођачима.
- Произвођачи из Србије, а поготово из Хрватске и других земаља Европске уније имају веће подстицаје и због тога могу да понуде нижу цијену. Да би наши пољопривредници били заштићени, та област се мора повољније регулисати споразумима. Такође, проблем нашим произвођачима је то што неки од њих немају могућност за производњу хране, те је неопходна помоћ и домаћим ратарима - истакао је Мићић.