Документи

Новости

Бијељина добила нове ЦНЦ оператере

22.05.2018
slika
slika

Шеф Кабинета Градоначелника Бијељине Миле Пејчић додијелио је данас увјерења о завршеној обуци по програму оспособљавања за 25 оператера на ЦНЦ машинама за обраду дрвета, који су прошла обуку и завршни тест, у оквиру пројекта „Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“. Пројекат имплементира градски Одсјек за локални економски развој и европске интеграције Бијељина, у сарадњи са партнерима на пројекту.
Теоријски дио обуке извођен је у Техничкој школи „Михајло Пупин“, а практични дио у партнерским привредним субјектима „Стеко центар“ и „Мега дрво“ у складу са „Програмом оспособљавања за оператера на ЦНЦ машинама за обраду дрвета“ прописаном од стране Завода за образовање одраслих.
Овим програмом предвиђено је да настава траје укупно 140 часова, од којих је 57 часова теоријске обуке и 83 часа практичне обуке.
На два Јавна позива укупно се пријавило 75 полазника који су испуњавали услове да приступе обуци. Након завршетка обуке (теоријски и практични дио) њих  50  је успјешно положило завршни тест и стекло Увјерење о завршеном оспособљавању за оператера на ЦНЦ машинама за обраду дрвета.
- Циљ спровођења обуке је стицање знања и вјештина потребних ради обављања послова на конкретним радним мјестима, односно за рад на ЦНЦ машинама за обраду дрвета и рад на преради дрвета, односно, за столара намјештаја - навео је директор Техничке школе Миленко Максимовић.
Предност за учешће у Програму обуке имали су млади, жене, лица преко 45 година, активни тражиоци запослења, као и други припадници осјетљивих група, који су дугорочно незапослени и налазили су се на евиденцији активних тражилаца посла на дан расписивања јавног позива.
- Нашој привреди је потребна ова врста профила занатлија и заједно са пројектним партнерима на овај начин доприносимо да наши привредници добију квалификовану радну снагу, а незапослени грађани бољу шансу за запослење - појаснила је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције и координатор пројекта Анкица Тодоровић.
Полазницима обуке су били плаћени трошкови превоза и топлог оброка, љекарски преглед као и осигурање радника од повреде на раду.
- Удружили смо снаге кроз овај пројект, приватни, јавни и невладин сектор и на тај начин ћемо да допринесемо развоју нашег Града, а самим тим побољшаћемо и стандард наших грађана. Најбољи кандидати ће имати прилику да буду запослени у „Стеко центру“  и „Мега дрву“ као и у другим предузећима која се баве дрвном индустријом и којима је потребна квалификована радна снага - најавила је Тодоровићева.
Партнери на пројекту су ЈУ Завод за запошљавање РС – Биро Бијељина, ЈУ Техничка школа „Михајло Пупин“ Бијељина, Привредна комора Републике Српске - Подручна привредна комора Бијељина, Факултет пословне економије Бијељина – Универзитет Источно Сарајево.
Пројекат „Континуираном институционалном сарадњом до одрживих радних мјеста у Бијељини“ се реализује у оквиру ширег пројекта подршке локалним партнерствима за запошљавање у БиХ, који финансира Европска Унија, а спроводи Међународна организација рада (ILO).