Документи

Новости

Одржан дијалог о профилисању радне снаге

13.04.2018
slika
slika

У Бијељини је данас одржан кружок на тему "Трендови и иновације у дрвно прерађивачкој индустрији на примјеру Бијељине и дијалог о профилирању радне снаге, унапређењу едукације и практичне наставе за потребе привреде те креирању локалних партнерстава" у склопу пројекта који Инкубатор друштвених иновација МУЊА спроводи кроз програм Прилика Плус.
Кружок су организовали Градска управа  (Одсјек за локални економски развој и европске интеграције), Швајцарска амбасада у БиХ и Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа кроз Пројекат Прилика Плус и Инкубатор друштвених иновација Муња.
- Кружок је био прилика за локални дијалог о потребама тржишта рада, иновацијама и трендовима са циљем унапређења наставних планова, програма и практичне наставе уз боље повезивање и умрежавање локалних образовних установа и привредних субјеката. Такође, то је била и прилика за разговор о развоју практичне наставе у школама, потребама тржишта, иновацијама и трендовима, уз боље повезивање и умрежавање локалних образовних установа и привредних субјеката - истакла је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић.
На овом тематском догађају анализирани су сектори и занимања с високим развојним потенцијалом и на тај начин су промовисане добре праксе, успјешне приче и партнерстава локалних иницијатива у широј јавности.
Директор Муња инкубатора Јан Куленовић навео је да су на данашњем кружоку у првом плану биле компаније из дрвно-прерађивачке индустрије „Мега-дрво“ и „Стеко-центар“ чији представници су са присутнима подјелили искуства у добром пословању и исказали потребе за одређеним профилима радне снаге.
- Циљ нам је да се прикаже који радни профили су потребни тржишту, да би се потребе привреде ускладиле са образовањем - појаснио је Куленовић.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је оцијенио да је на овај начин уважен интерес привреде, односно компанија којима је неопходна квалитетна радна снага, јер је захваљујући овом пројекту успостављена сарадња између привредника и образовних установа.
- У Техничкој школи смо отворили нови смјер за школовање столара, а опремили смо и радоницу за практичну наставу која сада има савремену ЦНЦ машину. То је начин да се школују кадрови који могу лако наћи посао, јер су одређена занимања дефицитарна, као што је то случај са столарима. Дјеца ће добити сигуран посао, а предузећа квалитетно образовану радну снагу, што је вишеструка корист за овај Град - навео је Мићић.