Документи

Новости

Бијељина и Лангенхаген представили партнерство на УН Глобалном фестивалу о одрживом развоју

31.03.2018
slika
slika

У њемачком граду Бону од 20. до 22. марта ове године у организацији Уједињених Нација и уз подршку њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, одржан је Глобални фестивал о одрживом развоју, 

Дио Фестивала била је и сесија о успјешним примјерима сарадње њемачких градова/општина и њихових партнера на имплементацији Глобалне Агенде 2030 на којој су, по позиву овог њемачког Министарства, представници Града Бијељина Анкица Тодоровић и Миле Пејчић, односно представници њемачког Града Лангенхагена Регине фон дер Хар и Волфганг Лангрехр представили су сарадњу два братска града, као позитиван примјер одрживог партнерства. 
Поред десетогодишњег партнерства два града, у фокусу је био тренутни заједнички пројекат који је заснован на промоцији значаја глобалне Агенде 2030 и имплементацији заједнички дефинисаних одрживих развојних циљева. Заједнички закључак и порука коју су послали представници оба града била је да све партнерске активности, уколико су засноване на међусобном повјерењу и одговорном приступу оних који их спроводе, као резултат имају успјех и одрживост. 
На презентацији и кроз учешће у панел дискусији, представници два Града представили су своје локалне заједнице привредницима, НВО скетору, представницима УН, владама, иноваторима, глобалним организацијама и медијима из цијелог свијета. 

Поред представника Бијељине и Лангенхагена, у панел дискусији су учествовали и  представници њемачког Министарства за економску сарадњу и развој др Инголф Дитрих -директор Одјељења за имплементацију Агенде 2030 за одрживи развој, др Дорис Вителер-Штипелман - начелник Одјељења за савезне државе, локалну управу и развој образовања, као и Сабине Дрес - виши савјетник за међународне односе у Савезу градова СР Њемачке и Јирген Шмајер - начелник одјељења за друштвене дјелатности Града Бедбурга.