Документи

Новости

Техничка школа добила ЦНЦ машину

16.03.2018
slika
slika

Градски Одсјек за локални економски развој и европске интеграције у сарадњи са Техничком школом „Михајло Пупин“ и Републичком агенцијом за мала и средња предузећа организовао је данас промоцију ЦНЦ обрадног центра за дрво, набављеног за потребе обављања практичне наставе за стручне профиле столар, машински техничар и обрађивач метала резањем у овој школи.
Ово је наставак активности у оквиру програма „Прилика плус“/Пројекат „Практична настава на радном мјесту“ који се имплементира на подручју Града у претходне двије године.  - Пројекат подразумијева унапређење практичне наставе на радном мјесту кроз сарадњу средњих стручних школа и привреде.  Настојали смо да ускладимо процес образовања са потребама привреде, а на основу истраживања дошли смо до закључка да је привреди потребан образован кадар столара. На основу тих резултата је и отворен смјер за образовање столара у Техничкој школи, а за шта ће у оквиру практичне наставе бити употребљене ове машине које су набављене преко пројекта - појаснила је шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић.
Директор Техничке школе "Михајло Пупин" Миленко Максимовић истакао је да су на овај начин осавремењене учионице практичне наставе, што је од великог значаја и за ученике и за наставнике.
- Циљ нам је да млади људи брже и лакше дођу до посла, а најбољи начин за то је да ускладимо потребе тржишта са образовним системом. Поред свих наведених активности набавка ЦНЦ машине представља искорак у подизању нивоа квалитета практичне наставе. Наши ученици ће имати прилику да, као своји вршњаци из развијених земаља, стичу потребна знања и вјештине прије одласка у предузећа, те ће са стицањем дипломе на крају средње школе имати потребне квалификације и знање - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
Момир Ширко из Републичке агенцијом за мала и средња предузећа Републике Српске  подсјетио је да су на основу овог пројекта побољшани услови за образовање ученика у три средње стручне школе на подручју Града Бијељина.
Поред реализованих активности у Техничкој школи сличне активности су спроведене и у Пољопривредној и медицинској школи Бијељина и Средњој стручној школи Јања. Све активности су реализоване у партнерству са седам предузећа који примају ученике на практичну наставу „Орао“, „Мега дрво“, “Житопромет“, „Сан Марко “, Ветеринарски институт „Др Васо Бутозан”, „Глобус Тим“ и Етно село „Станишићи“.
Укупна вриједност пројекта за све три школе је око 400.000 KM од чега је донација Владе Швајцарске око 310.000 KM, а суфинансирање Града око 60.000.