Документи

Новости

Добром организацијом до успјешне пољопривредне производње

16.03.2018
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић посјетио је домаћинство угледног фармера Љубомира Стевановића у Амајлијама који се бави узгојем бикова, а планирају да прошире дјелатност и на производњу млијека. Ипак, истичу да немају довољно земље да произведу сву сточну храну потребну током године.
- Лијепо је видјети да у једном домаћинству заједно живе четири генерације, успјешно се бавећи пољопривредом. Задовољни су откупном цијеном и пласманом бикова, али проблем им је недостатак земљишта - навео је градоначелник Мићић, истичући да, ако се добро организују, пољопривредници могу добро да живе од пољопривреде.
Градска управа ће настојати да, у сарадњи са ресорним Министарством, обезбиједи семберским сточарима већу површину земљишта, да би могли сами да производе више сточне хране.
- Министарство спољне трговине и економских односа БиХ стално ради на обезбјеђивању услова за извоз меса у Турску и друге земље, што је вјетар у леђа нашим пољопривредницима - истакао је Мићић.
Стевановићи желе да прошире производњу, с обзиром на то да телад морају да увозе из Румуније, а настојаће да почну производњу млијека, на основу чега ће моћи да производе и телад.
-  Ова година ће бити добра за пољопривредне произвођаче јер је откуп почео већ у фебруару, а цијена је задовољавајућа за наше потребе - навео је Стевановић, истичући да им је највећа брига недостатак обрадивог земљишта и да се надају да ће им Градска управа помоћи да дођу до додатног земљишта. Он је додао да би проширење њихове производње омогућило да и наредне генерације њихове породице остану на селу и баве се пољопривредом.