Документи

Новости

Подржати (само)запошљавање лица са инвалидитетом

12.03.2018
slika

У Бијељини је одржана прва радионица у оквиру пројекта „И поред тешкоћа могу да зарадим“, намијењена запошљавању и самозапошљавању лица са инвалидитетом.
- На овај начин желимо да побољшамо услуге за лица са инвалидитетом, али и за социјално угрожено становништво са циљем њиховог запошљавања. Примарни циљ прве, од укупно три планиране интерактивне радионице, је приказ покретања или проширења малих бизниса у циљу самозапошљавања лица с инвалидитетом - навела је Радмила Симић, предсједник Хуманитарног удружења жена „Арта“, које са Регионалним удружењем ампутираца Бијељина и уз подршку Градске управе, спроводи овај пројекат.
Она је истакла да је један од циљева и унапређење едукативног и креативног садржаја за дјецу и младе у локалној заједници, те допринос остваривању њихових права на рад и равноправност.
Милорад Јовић из Регионалног удружења ампутираца појаснио је да на овај начин желе да оснаже чланове Хуманитарног удружења жена „Арта“ за бављење малим бизнисом.
- Биће одржане три радионице у оквиру пројекта, а осим обука о покретању малог бизниса, говорићемо о томе како они који већ имају бизнис могу да га прошире. Радионице обухватају области: предузетништво, предузетништво и предузетник, пословна прилика и предузетнички процес, облици предузетништва, планирање малог бизниса, SWOT анализа, истраживање тржишта и финансијски план - нагласио је Јовић.
Шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције у Градској управи Бијељина Анкица Тодоровић истакла је да је Бијељина једна од 10 локалних заједница у БиХ којима је прихваћена апликација за овај пројекат.
- На подручју Града имамо шест одобрених пројеката, у оквиру Регионалног програма за демократију Европске Уније и Развојног програма Уједињених Нација (УНДП-а) - РеЛОаД и на почетку смо реализације једног од њих - појаснила је Тодоровићева.
Укупна вриједност свих шест пројеката одобрених за Бијељину је 190.000 КМ, при чему Град учествује са 30 одсто. Остала средства финансира ЕУ посредством УНДП-а.