Документи

Новости

Предложена сарадња на узгоју дивљачи са Вуковарско-сремском жупанијом

22.02.2018
slika

Бијељину су данас посјетили представници Вуковарско-сремске жупаније из Хрватске који су представницима Градске управе Града Бијељина предложили сарадњу ловачких друштава са подручја Семберије и ове жупаније.
Замјеник жупана Вуковарско-сремске жупаније Јосип Дабро је истакао да је ова жупанија предњачи у Хрватској у повлачењу средстава из европских фондова кроз разне облике оперативних програма Еврпске Уније, односно, да за реализацију пројеката већ годинама остварују прекограничну сарадњу са Србијом, као да им је жеља да сарадњу остваре и са БиХ.
-  Град Бијељина је најозбиљнији партнер за овакве пројекте и данас смо добили подршку за нашу идеју да ловачко друштво из овог Града оствари сарадњу са ловачким друштвом из Вуковарско-сремске жупаније на узгоју јелена лопатара. Подручје Семберије је раније било природно станиште за ову врсту дивљачи и идеја је да, уз помоћ средства фондова Европске Уније, обезбиједимо станиште на коме бисмо узгајали јелене и даље их репродуковали - навео је Дабро.
Представници Града Бијељина су подржали ову идеју, а овом приликом су најављени даљи разговори око њене реализације, као и да ће у пројекат бити укључени пољопривредни факултети из Осијека и Бијељине.
Дабро је напоменуо да овакве пројекте са 85 одсто средстава суфинансира Европска Унија, док 15 одсто издвајају локалне заједнице, али и да је ово прилика за запошљавање грађана и очување биолошке разноврсности и еко-система.