Документи

Новости

Занатлије најтраженије на тржишту рада

20.02.2018
slika

У Бијељини је одржан састанак поводом уписне политике Града за школску 2018/2019. годину, коме су поред градоначелника Миће Мићића и представника Градске управе, учествовали представници средњих школа, Завода за запошљавање, Занатско- предузетничког удружења „Предузетник“ и Подручне привредне коморе Бијељина.
Предсједник Актива директора средњих школа регије Бијељина Душко Ђурић навео је да је циљ овог састанка усклађивање уписне политике са потребама тржишта рада.
- Између осталог, у плану је да се наредне школске године отвори одјељење за образовање фризера, с обзиром на то да је овај занат потребан на тржишту рада - најавио је Ђурић.
Директор Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић навела је да ова установа учествује у креирању уписне политике заједно са Министарством просвјете и културе и то на основу анкета које показују која су дефицитарна занимања потребна на тржишту рада.
- У Бијељини је у претходном периоду отворено одјељење за образовање дрвопрерађивача, што се показало као врло корисно. С обзиром на то да је Бијељина постала позната као туристичка дестинација, од великог је значаја да се у овом Граду образују угоститељи, конобари и кувари, јер су послодавци изразили потребу за овим кадром - истакла је Марковићева.
Извршни директор Удружења „Предузетник“ Милорад Стевић навео је да су на тржишту рада потребне занатлије, а да све чешће родитељи дјецу усмјеравају на факултете, те да избјегавају да их школују за занате.
- Дипломирани менаџери и економисти су суфицитарни и врло тешко је са овим занимањима пронаћи посао, док занатлије могу добити посао много лакше, јер је све мање овог кадра - упозорио је Стевић, који је истакао да је неопходно да се млади окрену самозапошљавању.
Он је скренуо пажњу да су Бијељини неопходни образовани фризери, те да курсеви не могу произвести стручан и оспособљен кадар у овој дјелатности.
- Такође, на тржишту рада су потребни и козметичари, графичари, занатлије из области грађевинарства, као и вариоци и бравари - истакао је Стевић.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић навео је да у Бијељини има довољно мјеста у средњим школама и да се сви ђаци могу уписати након завршене основне школе, као и да ове године 1029 ученика завршава девети разред.
- Недостају нам занатлије и надамо се да ће се основци више опредијељивати за занатска занимања - поручио је Мићић, који је скренуо пажњу да је ђацима неопходна практична настава и апеловао на Министарство образовања да се уведе више праксе у средње школе.