Документи

Новости

Шаровић: Потребно више контроле, али и одговорности извозника

02.02.2018
slika

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Мирко Шаровић оцијенио је данас у Бијељини да очекује да ће у наредним мјесецима повећање акциза на гориво проузроковати повећање цијена у свим секторима.
- То је главни разлог због чега смо ломили копља протеклих мјесеци - истакао је Шаровић, додајући да је у овом случају требало више рачуна водити о грађанима и пронаћи механизме како да они то лакше поднесу.
- Развој инфраструктуре је важан, али то неко мора да плати. У овом случају то ће бити грађани којима ће то бити још један намет на већ преоптерећени кућни буџет - упозорио је Шаровић.
Осврћући се на проблеме у вези са извозом спорних јабука, он је навео да је надлежност у обасти фитосанитарног надзора на нижим нивоима власти, односно на ентитетским и кантоналним властима.
- Они врше надзор, издају фитосанитарне цертификате и праве регистре извозника,а  у овом случају то је била Русија. Држави ниво је контакт-тачка за сарадњу са Русијом и лично сам потписао протокол којим смо дефинисали сарадњу - појаснио је министар спољне трговине и економских односа БиХ.
Он је навео да је Русија због спорних јабука тражила да се казне прекршиоци и елиминишу из будућих процеса, као и да се постојећи систем регистара и условапод којим неко може да буде извозник
подигне на виши ниво.
- Не смијемо дозволити да свако ко производи јабуке и има жиро рачун извози јабуке за Русију. Кооперанти ће морати бити регистровани као пољопривредна газдинства и посједовати сву неопходну опрему, укључујући и хладњаче. Такође, мораће сваке године пријавити количину производње, да се не би догодило да извозе јабуке из Пољске - истакао је Шаровић, додајући да је неопходна већа контрола увозника јабука у БиХ и њихов ток након увоза.
- Ако успоставимо систем који ће смањити могућности превара и злоупотреба, то ће бити од великог значаја за кредибилитет наших произвођача и на тај начин ћемо моћи да задржимо постојећа и обезбиједимо нова тржишта - истакао је Шаровић.
Он је навео да је Република Српска повукла први потез и са листе извозника уклонила фирму за коју се сумња да је извезла спорне јабуке.