Документи

Новости

Предности коришћења биомасе за производњу енергије

31.01.2018
slika
slika

У Бијељини је одржано предавање за пољопривреднике и предузећа која се баве производњом и прерадом пољопривредних производа, односно, сточарством, на тему предности коришћења биомасе за производњу енергије и друге намјене.
Предавање су одржали стручњаци њемачке и америчке агенције за међународну сарадњу ГИЗ и УСАИД, као и стручњаци из Чешке.
- Највише смо разговарали о искоришћавању пољопривредног отпада за производњу биогаса, обезбијеђивању довољних количина енергената за ново постројење којим се планира систем даљинског гријања, као и потенцијaлима за производњу агро-пелета. Циљ нам је био да направимо пресјек стања, да бисмо увидјели да ли је могуће да се на овај начин енергија учини независном, а да се уз то и допринесе локалном запошљавању - навео је Нихад Харбаж, консултант ГИЗ-а, додајући да би се на овај начин омогућило смањење увоза енергената, а била би обезбијеђена прозводња, стварање додатне вриједности и запошљавање на локалном нивоу.
Анализе су показале да би се на више од 100.000 хектара пољопривредних површина, само 2,5 одсто могло искористити за топлану, а све остало би се могло користити за производњу биогаса, елекричне енергије, агро-пелета и за сличне намјене.
Он је истакао да примјер овакавог постројења постоји у Доњем Жабару и да успјешно функционише. 
Стручњак за енергетику у УСАИД-у Фахрудин Кулић је навео да би овакав начин коришћења сточарског отпада довео до економске користи за сточаре, а истовремено би се заштитила и околина.
- Наш пројекат предвиђа техничку помоћ и предстудије исплативости, док би остатак финансирали пољопривредници - појаснио је Кулић.
Он је истакао да је од великог значаја да се пољопривредници удруже, јер што је удружење веће, већа је и корист постројења.