Документи

Новости

Ђокићи примјер успјешног бављења сточарством у Семберији

14.12.2017
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић посјетио је домаћинство Јована Ђокића у Ступњу, у коме се пољопривредном производњом интензивно баве три генерације ове породице.
Примарна дјелатност им је тов јунади, а у овој производњи су захваљујући примјени савремених стандарда достигли висок ниво продуктивности.
- Ово је један од примјера како се може успјешно бавити сточарством на подручју Семберије. Ђокићи су вриједни људи и десетак објеката у њиховом дворишту су одличан показатељ колико улажу у производњу - навео је Мићић.
Он је појаснио да Аграрни фонд Града Бијељина помаже семберским пољопривредницима у складу са могућностима, а да је обавеза Министарства за пољопривреду, водопривреду и шумарство да помогне произвођачима већим подстицајима.
Ђокићи имају сто грла у тову и власници су једне од већих фарми у Семберији.
- За нас је ово успјешна година и имамо довољно хране за стоку ове сезоне. Дио хране купујемо, а дио производимо сами, с обзиром на то да обрађујемо око 50 хектара земље, од чега је 20 хектара под јечмом, а на остатку гајимо углавном кукуруз - истакао је Јован Ђокић.
Он је навео да је тренутно стање на тржишту повољно, откупна цијена јунади је 4,2 конвертибилне марке по килограму, а од великог значаја за произвођаче је извоз меса у Турску.
- Имамо добре услове за производњу, полако уводим и сина у посао, тако да ће се традиција бављења сточарством у нашој породици наставити - изразио је увјерење Ђокић, који је најавио и проширење производње на прољеће.