Документи

Новости

Семберским прерађивачима неопходна домаћа сировина

27.11.2017
slika
slika

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је у Трњацима посјетио имање Радета Јовичевића који је један од највећих произвођача поврћа на подручју Семберије.
- Овакви домаћини требају Семберији и због тога се трудимо да их подржимо и помогнемо им колико смо у могућности како би унаприједили своју производњу. То је поготово важно имајући у виду да се у новије вријеме дешава да прерађивачи воћа и поврћа из нашег Града немају довољно сировине за прераду. Фабрике су принуђене да увозе сировину из земаља региона, што оптерећује њихово пословање – нагласио је градоначелник Мићић.
Он је оцијенио да је прехрамбена индустрија један од најважнијих привредних сектора за Бијељину и да су производи „Саве“, „Танасића“, „Спектар Дринка“ и„Балатунке“ неки од најбољих семберских брендова.
- Како би унаприједили стање у овој области, најбоље би било да се пољопривредници удруже у задруге, које би посредовале између произвођача и прерађивача, договарале се око откупних цијена и припремале уговоре о откупу. На тај начин спријечили бисмо губитке, односно, неусаглашеност између понуде и потражње сировина - оцијенио је Мићић, додајући се да се тржиште мора уредити, јер пољопривредници због страха од губитака одустају од производње појединих повртларских култура.
Он је истакао да је живио на селу и да разумије колико је тежак посао пољопривредника, те да овај вид производње зависи од низа фактора.
- Недостатак радне снаге и непредвидиви временски услови само су неки од изазова са којима се пољопривредници сусрећу. Градска управа се труди да по селима изгради инфраструктуру, а основали смо и Аграрни фонд, чија сврха је помоћ пољопривредној производњи - подсјетио је први човјек Бијељине.
Пољопривреднику из Трњака прошле године проблем је био откуп цвекле, због изузетно ниске цијене, а ове године је цијена добра, али су временски услови били неповољни.
- Ове године произвео сам око 350 тона цвекле, што је мање у односу на оно колико сам раније производио. Ове сезоне омеле су ме суша и висока температура - навео је Раде Јовићевић, који је и потпредсједник Удружења повртлара Републике Српске.
Он је истакао да су подстицаји за повртларе ријетки, те да више за повртларе издваја бијељински Аграрни фонд него Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.
- Следеће године планирам да проширим производњу и биће ми неопходна радна снага, јер ћу производити и за маркете и велике тржне центре - најавио је Јовичевић, који осим цвекле, има искуства и у гајењу осталих врста поврћа, а поред повртларства, бави се сточарством и производњом житарица.